Iraanse Yooz klaar voor productie

Eindelijk is het zover. De Iraanse Yooz is helemaal klaar voor productie. Het betreft een volledig elektrische tweezitter die 80 kilometer per uur haalt en met één laadbeurt 100 kilometer ver geraakt. De wagen werd reeds begin 2016 aangekondigd en effectief voorgesteld in januari 2017 maar de producent ondervond heel wat problemen met de Iraanse wetgeving. Het concept, dat perfect is aangepast aan verkeer in de stad, viel in de Iraanse wetgeving immers in een soort vacuüm. De Yooz werd niet aanzien als een wagen maar ook niet als een bromfiets of motor. Daardoor konden er geen nummerplaten worden afgeleverd voor deze stadswagen.

September 2019

Dit euvel is nu opgelost waardoor de producent kan starten met het bouwen van de eerste 100 exemplaren. De levering wordt verwacht eind september van dit jaar. Na de eerste leveringen volgt een evaluatie en pas dan zal ook de finale prijs worden bepaald. 

Hulp van de regering

Iraanse Yooz klaar voor productieHet is duidelijk dat ook de Iraanse regering heel wat belang hecht aan dit project. Het deblokkeren van het nummerplaten probleem kwam er immer na tussenkomst van de Iraanse overheid. ook de President Hassan Rouhani heeft zich al enthousiast uitgelaten over de Yooz. Zo heeft hij in 2017 een proefrit gedaan in één van de prototypes.

Massaproductie

De ambitie is in ieder geval om op termijn te kunnen overstappen op massaproductie. Het bedrijf achter de Yooz is nu reeds actief aan het spreken met een aantal mogelijke verdelers in het buitenland. Zo zouden er concrete gesprekken zijn met landen in Zuid-Amerika, Noord-azië en de Perzische golf.

Bron: Teherantimes

Volg ons of like ons.
error

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notify of