Zijn verzekeringen voor elektrische auto’s: goedkoper of net duurder?

Steeds meer mensen zijn overtuigd van de voordelen van een elektrische wagen. Zo werden er in 2016 1.529 nieuwe wagens op batterij geregistreerd, terwijl dat er in de eerste helft van 2020 maar liefst 3.607 waren. Een elektrische auto heeft dan ook heel wat voordelen: je helpt het milieu én de kosten per kilometer zijn vrij laag. Hoe zit het echter met de verplichte BA-verzekering: is deze duurder dan voor een auto met een diesel- of benzinemotor? En zijn er speciale omniumverzekeringen voor elektrische wagens? Dat kom je hier te weten.

De premie voor een elektrische wagen

Hoewel elektrische, hybride en klassieke auto’s bij de meeste banken onder dezelfde categorie vallen op vlak van verzekeringsvoorwaarden, vallen twee maatschappijen op door hun gunstige voordelen. Zo biedt Ethias 20% korting op zowel hun BA-verzekering als hun omniumpakket aan eigenaars van hybride wagens. Heb je een volledig elektrische wagen, dan geniet van je van een nog grotere korting: -30% op zowel hun BA-verzekering als hun omniumpakket. 

Ook DVV geeft eigenaars van milieuvriendelijke auto’s een duwtje in de rug. Ze krijgen namelijk 20% korting op hun BA-verzekering. Deze korting is ook nog eens cumuleerbaar met de 10% korting die door DVV wordt aangeboden aan bestuurders die ouder dan 26 jaar zijn en minder dan 10.000 km per jaar rijden. Als je je auto niet vaak gebruikt, kan ook een kilometerverzekering interessant zijn. Deze is onder andere beschikbaar bij Corona Direct. Andere verzekeraars, zoals Allianz en Yuzzu, bieden dan weer korting als je minder dan respectievelijk 15.000 en 12.500 km per jaar rijdt.

Er zijn dus duidelijk al een aantal verzekeraars die chauffeurs dankzij speciale aanbiedingen aanmoedigen om voor een elektrisch of milieuvriendelijk voertuig te kiezen. Dit geldt overigens ook al voor leningen voor elektrische auto’s: enkele banken, zoals Beobank en KBC, bieden tijdens de periode van het Autosalon lagere rentevoeten voor milieuvriendelijke wagens.

Extra dekking voor elektrische wagens

Wie met een elektrische wagen rijdt, heeft op vlak van verzekeringen niet precies dezelfde behoeften als wie met een benzine- of dieselwagen rijdt. Je hoeft je bijvoorbeeld geen zorgen te maken over een lege brandstoftank, maar een lege batterij is wel mogelijk. Daar houden sommige verzekeringsmaatschappijen rekening mee. P&V voorziet extra dekking voor elektrische wagens in hun omniumverzekeringen. Zo ben je onder andere verzekerd tegen een defecte batterij en schade aan uw batterij of laadpaal door een ongeval.

Ook pechverhelping ziet er voor elektrische wagens iets anders uit. Zo kunnen ze niet worden gesleept met de achterwielen op de grond, omdat deze wielen instaan voor het opwekken van elektriciteit en er dus sprake kan zijn van overbelasting. Hoewel er momenteel geen autobijstand op de markt is die speciaal is gericht op elektrische of hybride voertuigen, passen verzekeraars als VAB en Europ Assistance hun pechverhelping wel aan op deze wagens. VAB beschikt zelfs over een speciale depannagewagen met een snellader.

Is de verzekering voor een elektrische auto goedkoper dan voor een klassieke auto?

De prijs voor de wagen zelf mag dan wel hoger zijn dan bij een klassieke wagen op benzine of diesel, maar dit verschil heb je na enkele jaren al terugverdiend. Helaas heeft een hogere aankoopprijs echter een impact op de premie van je autoverzekering: deze is meestal iets hoger dan bij hetzelfde model met een benzine- of dieselmotor. Bij enkele verzekeraars geniet je echter van een lagere premie voor je BA-verzekering en/of omniumverzekering. Het is dus belangrijk om op voorhand verschillende verzekeringsmaatschappijen en banken te vergelijken en te weten waar je de goedkoopste optie vindt.

Het is echter belangrijk om op te merken dat dit de situatie van vandaag is. De productiekosten van elektrische auto’s zijn momenteel nog vrij hoog en daarom zijn ze duurder dan hun tegenhangers op diesel of benzine. Het is echter mogelijk dat elektrische en hybride wagens in de komende jaren goedkoper kunnen worden. Dit zal in elk geval een positieve impact hebben op de premie. Bovendien is het mogelijk dat meer banken en verzekeringsmaatschappijen in de komende jaren een speciale, en goedkopere, verzekering voor elektrische en hybride voertuigen zullen aanbieden. De populariteit van milieuvriendelijke voertuigen zal in de toekomst namelijk nog meer toenemen.

0 0 Stemmen
Artikelbeoordeling
Subscribe
Notify of
0 Reacties
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
0
Reageren op dit artikel? Dat kan.x
()
x