Hoe bepaal ik mijn fietsroute?
Met een elektrische fiets rijden is zalig! Meer en meer mensen doen het dan ook en ze hebben hier verschillende redenen voor. Je kan je fiets gebruiken om verplaatsingen die je anders met de auto of het openbaar vervoer zou doen te vervangen maar je kan ook gaan fietsen om een omgeving of streek te verkennen.
In beide gevallen heb je een route nodig. Ondertussen zijn we zo gewoon aan de GPS in de wagen dat ons oriëntatievermogen en kennis van de wegen behoorlijk gedaald is. Gewoon op stap gaan is dus niet direct een optie. Bovendien willen we als fietser meestal niet gelijk welke weg nemen. Het is veel aangenamer om op een mooie rustige weg te rijden dan naast een drukke steenweg.
Welke hulpmiddelen zijn er?
1: De fiets GPS-en
Ook voor de fiets zijn er GPS-en beschikbaar. Bekende merken zijn hier Garmin, Mio en Polar maar er zijn nog heel wat andere mogelijkheden.
Een fiets GPS werkt echter niet zoals een gewone GPS. Je kan er natuurlijk gewoon een adres in ingeven en vragen dat hij je naar dat punt brengt maar meestal valt het resultaat hiervan wat tegen. Bij veel GPS kan je ook naar een bepaald punt gaan en vragen dat hij een rondrit van een bepaald aantal kilometer maakt. Vervolgens kan je dan kiezen uit een aantal voorstellen en je kan de rit aanvatten.
Wil je echter zelf de regie wat meer in handen dan kan je beter werken via een routeplanner.
2: De routeplanners
Er zijn heel wat routeplanners op het net ter beschikking. Een van de bekendere is routeyou. Je kan er op een eenvoudige manier een route uitstippelen en aanpassen. Eerst kies je welk soort route je wil. Dat kan een racefiets route zijn, een MTB-route of een recreatieve route. Daarna bepaal je of je de kortste of mooiste route wil en je begint de punten op de kaart die je wil aandoen aan te geven.
Eens je route klaar is kan je die downloaden in het gewenste formaat en op je GPS plaatsen.
Het leuke aan routeyou (maar dat geldt ook voor de meeste andere routeplanners) is dat je ook routes van anderen kan gaan bekijken en downloaden. Op die manier kan je gebruik maken van de kennis die locals over een bepaalde streek hebben. Wil je je verdiepen in routeyou dan kan je een sessie volgen bij de routeyou academy.
Andere bekende routeplanners zijn: GPSies,
3: De knooppunten
Niet iedereen heeft uiteraard een GPS en dat is ook zeker niet noodzakelijk. Vlaanderen (en ook wat andere landen) zijn bezaaid moet fietsknooppunten (u heeft ze ongetwijfeld al gezien maar voor alles zekerheid ziet u hieronder een foto)
Op basis van deze fietsknoopunten kan u een eenvoudig een route bij elkaar klikken en vervolgens moet u alleen maar de juiste nummertjes blijven volgen. Veel mensen printen het lijstje met nummers uit of schrijven het op een papiertje en plakken dat dan op hun fiets.
Ook bij de knooppunten kan je de route meestal downloaden naar een GPX (het standaard formaat dat gebruikt wordt bij GPS) Maar dan heb je uiteraard weer een GPS nodig.
Bekende websites om routes te maken via de knooppunten zijn: Fietsnet en Vlaanderen-fietsland
Belangrijk om te weten hier is dat deze knooppunten je niet altijd over verharde wegen zullen voeren. Meestal zijn deze route’s dus minder geschikt om te doen met een (elektrische) koersfiets.
4: Fietsroutes
In heel wat streken zijn er bewegwijzerde fietsroutes. Hierbij volstaat het om de pijlen te volgen die je overal tijdens de route vindt. Ook hier kan je in veel gevallen de GPX vinden om, indien je een GPS hebt, nog wat houvast te hebben in het geval een wegwijzer verdwenen is of bijvoorbeeld overgroeid door struiken of planten.
Voor de bewegwijzerde fietsroutes kan je terecht op Vlaanderen-Fietsland.