Fietsleasing

Elektrische fietsen zijn aan een onwaarschijnlijke opmars bezig. Door de hoge actieradius, het gebruiksgemak, een aantal fiscale maatregelen en de steeds verdere aangroei van de files bekijken meer en meer mensen de elektrische fiets als een mogelijk alternatief voor het woon-werkverkeer. 

Een elektrische fiets kan je natuurlijk gaan kopen. Maar ook een fiets leasen is een mogelijkheid. Meer zelf, zeker als bedrijf, zij er een paar goede redenen om het leasen van een fiets of een aantal fietsen te overwegen.

elektrische fiets met middenmotor
Elektrische fiets leasen als particulierFietsen leasen als particulier

Ook als particulier kan je een fiets leasen. Het moet echter gezegd zijn dat we dit niet direct zien als een erg interessante formule voor particulieren. De lease formules zijn immers meestal duurder dan de rente die je moet betalen als je een fietslening wil gaan nemen. Als je op de een of andere manier wel beschikt over een BTW nummer (bijvoorbeeld in bijberoep) dan is leasen wel interessant. (lees verder bij fietsen leasen als bedrijf)

Fietsen leasen als bedrijf.

Een fiets leasen als bedrijf heeft een pak voordelen. Je kan als bedrijfsleider een fiets leasen voor jezelf maar je kan een fiets ook een onderdeel maken van het verloningspakket van je medewerkers. Een dergelijke aanpak heeft heel wat voordelen. Zo hoef je het hele pakket niet zelf en in één keer te financieren wat uiteraard interessant is voor de liquiditeit van het bedrijf. Daarnaast kan je via fietsleasing ook de zorg rond je fietspark uit handen laten nemen.

Ook op vlak van Human resources heeft het aanbieden van fietsen aan de werknemers heel wat voordelen:

  1. Filevrij naar het werk
  2. gezondere en gelukkigere werknemers
  3. Interessant extra voordeel en mogelijk mooi extra inkomen via de fietsvergoeding.
Voordeel alle aard en RSZ

Als je voor jezelf of je werknemers via je bedrijf een bedrijfsfiets ter beschikking stelt en de fiets wordt gebruikt voor het woon-werkverkeer (er werd niet bepaald hoe regelmatig dit moet zijn) dan is er geen voordeel van alle aard verschuldigd.

Sinds 1 januari 2017 dient er ook geen RSZ meer te worden betaald.

Aftrekbaarheid

120% van de kosten gemaakt voor het verwerven, onderhouden en herstellen van een bedrijfsfiets. Verwerven is hier dus belangrijk. Dit houdt in dat enkel financiële leasing in aanmerking komt voor 120% aftrekbaarheid. Operationele leasing kan enkel aan 100% worden afgetrokken.

Ook kosten voor fietstoebehoren te verwerven en onderhouden en te herstellen die ter beschikking worden gestel van personeelsleden zijn 120% aftrekbaar. Het moeten zaken zijn die op één of andere manier direct te relateren zijn aan een fiets zoals fietslichten, pomp, reflectoren. Gewone, sportieve of beschermende kledij komt niet in aanmerking.

Als je een speciale fietsstalling bouwt om de verworven fietsen in te plaatsen of te beschermen dan is ook die aftrekbaar aan 120%. Dit geldt trouwens ook voor bijvoorbeeld douches of kleedruimtes waar de mensen die met de fiets komen zich kunnen omkleden. Dit geldt niet als je hier een ruimte voor zou huren.

Deze 120% aftrekbaarheid geldt ook voor de high speed elektrische fiets of de speedpedelec.

 

Combinatiemogelijkheden

Het pakket aan voordelen is al behoorlijk uitgebreid maar er kan nog meer!

De bedrijfsfiets is combineerbaar met een bedrijfswagen of bijvoorbeeld een openbaar vervoer abonnement. Het is ook toegestaan om voor de bedrijfsfiets die geleased wordt via het bedrijf een fietsvergoeding te betalen. Deze fietsvergoeding is tot 0,24 euro per kilometer vrijgesteld van belastingen en RSZ (met andere woorden volledig netto) Als bedrijf mag je ook beslissen om meer te geven maar dan is het deel erboven belastbaar als inkomen van de werknemer. 

 

Dienstverplaatsingen

De fietsvergoeding kan ook worden toegekend indien het gaat om een dienstverplaatsing.

Wie betaalt wat.

Als bedrijf kan je de leasing mogelijkheid aanbieden aan je werknemers en zelf beslissen of u al dan niet een deel bijdraagt aan het lease bedrag. Het is uiteraard van belang om duidelijke afspraken te maken wat er gebeurt als de werknemer het bedrijf verlaat of als de leasing afgelopen is. Uw fietsleasingpartner kan u daarbij helpen.

Wat op het einde van de leasing.

Normaal gezien dient er bij het einde van de leaseformule (gewoonlijk 36 maanden maar kan variëren) een laatste betaling te gebeuren en dan wordt de fiets eigendom van de leasingnemer. Normaal gezien is dat het bedrijf. Ook hier dient duidelijk te worden afgesproken wat er nadien met de fiets gebeurt en hoe dat wordt geregeld. De professionele fietsleasing bedrijven kunnen u, als bedrijf, hiermee bijstaan.

Wat met het onderhoud en de verzekering

In de meeste leasing formules zit het onderhoud, de pechverhelping en de (omnium) verzekering mee inbegrepen. Ook hier kan het bedrijf waarmee u in zee gaat om de fietsleasing te regelen u verder helpen.

NaamLogoOmschrijving
Cycle Valleylogo cycle valley fietsleasingUw full service partner voor elektrische fietsenMeer info
Velobilityogo velobility fiets leasingFietsverhuur met onderhoudscontract voor scholen, bedrijven en organisaties
Cyclislogo team cyclis fiets leasingBicycle leasing for business
o2ologo o2o fiets leasingDe beste keuze voor werknemers én werkgevers
Cyclobilitylogo cyclobility fiets leasingThe smart work-home connection
Bike & CoLogo Bike & Couw partner in bedrijfsfietsen
Lease a bikeFietsleasing
B2Bikelogo b2bike fiets leasingFietsen voor bedrijven

Bent u op zoek naar welk soorten elektrische fietsen er bestaan? Dat overzicht vindt u hier.

Bent u een fietsleasingbedrijf en wil u op deze pagina worden opgenomen? Of staat u er al op en wilt u meer visibiliteit? Mail dan naar dirk@ik-rij-elektrisch.be