Auto

Een elektrische wagen vliegt niet sneller in brand!

Het verhaald doet al langer de ronde, elektrische wagens vliegen sneller in brand. Is dat echt wel zo? Vermits deze claim nogal wat impact heeft op het vertrouwen van mensen in elektrische wagens gingen de mensen van Want dit uitzoeken.

Gezien het groot aantal elektrische wagen die ondertussen verkocht werden zijn er meer dan voldoende gegevens beschikbaar om te kijken of deze bewering nu effectief klopt. Analyse van deze gegeven geeft aan dat elektrische wagen net minder kans hebben om in brand te vliegen dan de benzine-equivalenten. Branden van benzine-voertuigen worden echter niet gemeld door de pers waardoor ze veel minder lijken voor te komen. De oorzaak van branden bij beide types voertuigen is wel duidelijk verschillend. Bij elektrische wagens gaat het om problemen met de batterijen, bij benzinewagens eerder om elektrische problemen of oververhitting.

8 keer meer branden bij verbrandingsmotoren

Uit Noors onderzoek van EV Firesafe blijkt dat in 2021 de kans dat een elektrische wagen in brand vloog 8 keer kleiner is dan de kans bij een ICE-wagen (internal combustion engine, een wagen dus met klassiek brandstof en ontsteking) Bij een ICE wagen was de kans of vuur vatten 0.1% bij een elektrische wagen 0,0012%.

Ander onderzoek lijkt aan te geven dat wagens die beide systemen combineren het meeste kans hebben op branden. AutoinsuranceEZ uit de verenigde staten deed in 2023 onderzoek en vatte dit mooi samen in de onderstaande grafiek:

Een elektrische wagen vliegt niet sneller in brand!

0 0 Stemmen
Artikelbeoordeling
Subscribe
Notify of
0 Reacties
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
0
Reageren op dit artikel? Dat kan.x
()
x