Hoe koop ik een elektrische wagen?

Elektrische wagens maken nog maar een fractie uit van het totaal aantal wagens maar gelukkig zie je de interesse va het publiek steeds toenemen. Een elektrische wagen is nog steeds een forse investering. Het is dus niet slecht om met een aantal zaken rekening te houden.

Hoe ga je best te werk?

1: Denk na over het laden.

De meeste mensen laden hun wagen thuis op aan het stopcontact. Je werkt hier best niet met verlengkabels en als je dit wel doet moet je zien dat ze dik genoeg zijn en volledig ontrolt. Kijk dus na of je een stopcontact hebt in de buurt van je parkeerplaats. Of kan je je wagen dichtbij aan een laadpaal hangen.

Indien je thuis wil laden kan je ook opteren voor een laadstation. Dit kan je helpen om je wagen sneller te laten laden of om bijvoorbeeld de kosten duidelijker aan je wagen toe te schrijven. Een dergelijk laadstation kost al snel € 700 of meer.

laadpaal in het straatbeeld

 

2 denk na over de actieradius van je wagen

Actieradius is een van de belangrijkste drempels om een elektrische wagen te kopen. Er zijn echter een paar belangrijke zaken om aan te denken.

Als je in het gezin 2 wagens hebt, bekijk dan hoeveel de wagen waarmee het minst wordt gereden moet kunnen rijden. Ga er ook van uit dat je ’s morgens altijd start met een volle batterij. In tegenstelling tot bij een klassieke wagen laad je je batterij immers elke nacht opnieuw op.

Dus heb je wel die 400 kilometer actieradius nodig? Volstaat een veel goedkopere 200 kilometer eventueel?

oplaadindicator van een elektrische auto

3: Doe testritten

Een elektrische auto is heel wat milieuvriendelijker dan een klassieke wagen met verbrandingsmotor. Hij is ook veel stiller en eens je gewoon bent om ermee te rijden rijdt hij onwaarschijnlijk aangenaam.

Je moet er echter wel rekening mee houden dat je het even gewoon moet worden. Analyseer dus welke modellen je interessant vindt en vraag een proefrit aan. Zo krijg je alvast het gevoel van elektrisch rijden onder de knie.

Volg ons of like ons.

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notify of