AutoElektrisch

Binnenkort speciaal rijbewijs voor elektrische wagens?

Dat is niet direct de bedoeling van een het nieuwe idee dat rijpt in Europa waarbij je een speciaal rijbewijs zou moeten hebben om wagens van meer dan 1,8 ton te besturen maar wel een vervelend bijeffect. De meeste elektrische wagens wegen immers door de zware batterijen meer dan de beoogde 1.800 kilogram.

Meer ongevallen en zwaardere gevolgen

De reden waarom Europa dit rijbewijs wil invoeren  is omdat uit onderzoek blijkt dat SUV’s verhoudingsgewijs meer betrokken zijn bij ongevallen en dat deze ongevallen ook zwaardere gevolgen hebben. Deze conclusie volstaat voor een aantal Europarlementariërs om te pleiten voor een nieuw rijbewijs voor wagen boven de 1,8 tot. Je zou ook 21 jaar moeten zijn om dit rijbewijs te kunnen behalen.

Niet enkel SUV’s

Niettegenstaande uit het onderzoek erg duidelijk blijkt dat de SUV’s de aan de basis liggen van dit probleem wordt in het voorstel op geen enkele manier over de koetswerkvorm gesproken maar enkel over het gewicht. Door dit gewichtscriterium te kiezen worden echter ook zowat alle elektrische wagens getroffen. Door het gewicht van de batterijen zijn deze wagens bijna altijd zwaarder dan die 1.800 kg.

Milieu insteek

De Europarlementariërs in kwestie melden echter dat hun insteek vooral vanuit de milieu-hoek komt. Lichtere wagens gebruiken immers minder, onafhankelijk van welke energiebron ze gebruiken. Door een dergelijke drempel toe te voegen willen ze het aantal lichtere (en dus zuinigere) wagens op de Europese wegen doen toenemen.

Voorstel

Op dit moment gaat het nog maar enkel om een voorstel. Alvorens deze regel effectief van kracht wordt zullen er nog heel wat drempels moeten worden genomen. Op dit moment kan je dus gewoon verder met het bestaande rijbewijs maar misschien kan je bij je volgende aankoop van een wagen misschien toch best even naar het gewicht kijken.

0 0 Stemmen
Artikelbeoordeling
Subscribe
Notify of
0 Reacties
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
0
Reageren op dit artikel? Dat kan.x
()
x