Subsidies elektrische auto’s

Op 20 december 2019 werd door de Vlaamse overheid, die bevoegd is voor deze materie, beslist om vanaf 1 januari 2020 geen subsidies voor zero-emissievoertuigen meer toe te kennen. Wat u hieronder leest over subsidies is dus enkel ter illustratie van hoe de regelgeving voor 2020 was. 

Ook in Brussel en Wallonië zijn er geen specifieke subsidies meer voor elektrische wagens. Het is wel van belang om te gaan kijken of er op gemeentelijk of stedelijk niveau geen regeling is. In een aantal steden, zoals Gent, kan je voor een elektrische wagen nog een subsidie krijgen.

De belastingverminderingen blijven wel van kracht. 

Elektrische voertuigen zijn niet goedkoop. Het valt te verwachten dat met de stijging van het aantal aangekochte voertuigen de prijs gaat dalen maar alvorens dat gebeurt krijgen mensen die nu al de stap willen wagen in een aantal gevallen via subsidies een duwtje in de rug.

Deze pagina probeert je hier wegwijs te maken in de beschikbare subsidies en fiscale mogelijkheden.

 

calculator beeld

Premie voor een nieuw zero-emissie voertuig (Vlaanderen)

Hoeveel: Tot 4.000 Euro

Premies voor zero-emissie voertuigen (Vlaamse overheid)
 2019
 

Elektrische wagen

Minder dan 31.000 €4.000 Euro
31.000 € tot 41.000 €3.500 Euro
41.000€ tot 61.000 €2.500 Euro
Meer dan 61.000 €2.000 Euro
BrandstofcelwagenElke prijs4.000 Euro

Wanneer: Bij aankoop van een nieuw zero-emissievoertuig

Voor wie: Natuurlijke personen, VZW’s aanbieders van autodelen

Welke soort wagen: Alleen bij zero-emissievoertuigen. Niet bij hybride voertuigen of voertuigen met een range extender (hier vindt u een overzicht van alle toegelaten modellen)

Voorwaarden:

  • Voertuig moet worden ingeschreven in het Vlaamse gewest.
  • Premie moet online worden aangevraagd binnen de 3 maanden na de inschrijving bij DIV
  • Voertuig moet minsten 3 jaarbehouden blijven.

 

aftrekbaarheid van elektrische wagens

Fiscale aftrekbaarheid en Voordeel alle aard (VAA)

Voor vennootschappen en zelfstandigen is de aftrekbaarheid vrij duidelijk. Tot 2020 is je elektrische wagen 120% aftrekbaar. Vanaf dat jaar daalt de aftrekbaarheid naar 100%

Als je een wagen ter beschikking hebt via een vennootschap (een bedrijfswagen) dan betaal je voordeel alle aard. Dit bedrag wordt bepaald op basis van de cataloguswaarde, het brandstoftype en de CO2 uitstoot. Bij een elektrische wagen is de CO2 uitstoot 0 waardoor ook het voordeel alle aard een stuk lager ligt dan bij een traditionele wagen. Hier vind je een berekeningsmodule waar je zelf het voordeel van alle aard kan berekenen.

Ook alle autokosten zijn 100% aftrekbaar bij een elektrische wagen. Het gaat dan niet enkel om de kosten voor het elektrisch laden maar ook parkeerkosten, financieringskosten, onderhoudskosten, enz…. Bij andere wagens hangt de mate van aftrekbaarheid af van de Co2 uitstoot.

Belastingen op Inverkeerstelling (BIV)

Ook op het vlak van BIV levert een elektrische wagen heel wat voordeel op. Zoals wel meer voorkomt in België is het voordeel afhankelijk van de plaats waar je je wagen inschrijft maar in elke regio is het voordeel aanzienlijk.

 Belastingen op inverkeerstelling
Vlaams GewestVrijgesteld = 0€
Brussels GewestMinimum = 61,5€
Waals GewestMinimum = 61,5€

Wat de lichte vrachtwagen betreft, in Vlaanderen zijn deze allemaal vrijgesteld van BIV dus bij uitbreiding zeker de elektrische.

via deze tool kan u het zelf nog eens nakijken bij de Vlaamse overheid.

BIV

Verkeersbelastingen

Verkeersbelastingen loopt een beetje gelijk met de BIV. Je krijgt een heel sterke reductie maar hoe sterk de reductie is hangt af van het gewest waarin de wagen is ingeschreven.

 Verkeersbelastingen
Vlaams GewestVrijgesteld = 0€
Brussels GewestMinimum = 61,5€ + jaarlijks 83.95€ verkeersbelasting
Waals GewestMinimum = 61,5€ + jaarlijks 83.95€ verkeersbelasting

100% elektrische lichte vrachtwagen zijn in Vlaanderen 100% vrijgesteld van verkeersbelasting.

info: laatste check 17/09/2018

5 1 Stem
Artikelbeoordeling
Subscribe
Notify of
1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
Mark
Mark
5 Jaren ago

De premie is ook geldig voor éénmanszaken, de aftrekbaarheid is wel beperkter dan bij vennootschappen.
Check it out on : https://www.vlaanderen.be/nl/mobiliteit-en-openbare-werken/voertuigen/premie-voor-een-nieuw-zero-emissie-voertuig

“Zelfstandigen (eenmanszaken) kunnen een premie krijgen op voorwaarde dat het voertuig niet wordt aangekocht door een rechtspersoonlijkheid (bijv. bvba, cbva, Commanditaire Vennootschap, Landbouwvennootschap, nv, VOF). Bij overdracht of inbreng van een wagen in een rechtspersoon binnen de 3 jaar na eerste ingebruikname moet de premie terugbetaald worden.”

1
0
Reageren op dit artikel? Dat kan.x
()
x