Goedkope Elektriciteit

Als je elektrisch rijdt dan doe je dat om een aantal redenen. Meestal gaat het om mensen die milieubewust zijn. Die bezig zijn met de omgeving en met de gezondheid van zichzelf en van anderen. Dit wil uiteraard niet zeggen dat prijs geen rol speelt. integendeel, meestal zijn deze mensen ook bewust bezig met de prijs die ze betalen voor elektriciteit.

gloeilamp uit het stopcontactElektriciteit is een belangrijke hap uit het gezinsbudget. Dat geldt zeker voor België waar de prijzen veel hoger zijn dan in de buurlanden en bovendien de laatste jaren erg stegen.

Als je in een gezin één elektrische wagen aanschaft met een verbruik van 15 kW per 100 kilometer en je doet 20.000 kilometer per jaar dan heb je een extra jaarverbruik van 3.000 kWh. Dat is ongeveer wat een gemiddeld gezin met 2 kinderen op 1 jaar verbruikt.

Bij een een elektrische fiets is het verbruik relatief laag maar ook dan is er geen enkele reden om eens goed naar je energieprijs te kijken en hoe je die naar beneden kan krijgen.

Wat zijn de mogelijkheden

1: Zelf elektriciteit produceren

zonnepanelen worden geplaatstEr zijn natuurlijk heel wat mogelijkheden om zelf energie te gaan produceren. In Vlaanderen is de meest gebruikte optie zonnepanelen. In het verleden werd het plaatsen van zonnepanelen sterk gesubsidieerd met groencertificaten. Die tijd is ondertussen achter de rug. Gelukkig is de prijs van zonnepanelen sterk gedaald en de efficiëntie gestegen. Hierdoor is het plaatsen van zonnepanelen opnieuw iets wat u zeker moet bekijken als u uw energiekost wil laten dalen.

Ook het plaatsen van een (kleine) windmolen is een optie maar in Vlaanderen wordt dit voorlopig nog erg weinig gedaan. 

Tenslotte kan je ook opteren voor het plaatsen van een eigen mini elektriciteitscentrale. Deze optie rendeert maar als je meer dan 10.000 kWh verbruikt. Elugie is een Belgisch bedrijf dat dergelijke oplossingen aanbiedt.

2: Op zoek naar de goedkoopste leverancier

Energieprijzen vergelijken is iets wat je maar beter regelmatig kan doen. Elektriciteit is elektriciteit en er is geen enkel kwaliteitsverschil tussen de ene leverancier of de andere. Ook op vlak van zekerheid van levering is er geen verschil. Het maakt dus helemaal niet uit wie je energie levert. Studies wijzen uit dat een Vlaams gezin dat op regelmatige basis op zoek gaat naar de goedkoopste energieleverancier makkelijk een paar 100 euro per jaar kan uitsparen. Bovendien is het zo dat de meeste leveranciers met een promotie werken die meestal na 12 maanden vervalt. Als je dan niet opnieuw vergelijkt dan verlies je snel het voordeel dat je had.

3: Het vergelijken van de elektriciteitsprijzen uitbesteden.

Er bestaan ook diensten zoals June, die voor u de energieprijs in het oog houden. Je sluit dan een abonnement af bij hen en zij houden permanent in de gaten of je nog steeds geniet van het beste, bij jou passende, tarief. Is dat niet het geval dan doen zij het nodige. 

 
Goedkope Elektriciteit