Auto

Prijzen elektrische wagens stijgen

Al jaren wordt beweerd dat elektrische wagen goedkoper gaan worden. Een elektrische wagen bevat immers een pak minder componenten dan een klassieke wagen en massaproductie zou ervoor gaan zorgen dat de prijzen dalen naargelang er meer dergelijke wagens worden verkocht.

De realiteit blijkt echter anders, de prijzen blijken, volgens een onderzoek van La Dernière heure, met 7;7% te zijn gestegen tussen mei 2022 en augustus 2023.

De belangrijkste oorzaak hierbij ligt bij de hoge inflatie in die periode. Voor de producenten van elektrische wagens is de prijs van zowat alle grondstoffen die ze nodig hebben voor zo een wagen significant gestegen.

De krant keek de prijzen van 50 elektrische wagen na. Bij slechts 3 was de prijs ongewijzigd. Bij 2 modellen (Tesla model 3 en Tesla model Y) daalde de prijs en bij alle andere stegen de prijzen. Grootste stijger was de Kia Soul (+23,8%) gevolgd door de BMW i4 (+21,2%) en de Fiat 500 (+17.2%)

Deze prijsevolutie staat natuurlijk in schril contrast met de ambitie van de overheid om het wagenpark te gaan elektrificeren. Zeker gezien het feit dat je als particulier heel weinig incentive hebt om over te stappen naar een elektrische wagen. Als we naar de inschrijvingscijfers kijken zien we dat van de elektrische wagen slecht 10% wordt ingeschreven door een particulier, 90% van de inschrijvingen komt van de markt van de bedrijfswagen.

Bron: La DH

0 0 Stemmen
Artikelbeoordeling
Subscribe
Notify of
0 Reacties
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
0
Reageren op dit artikel? Dat kan.x
()
x