Hoeveel verbruikt een elektrische wagen

Het verbruik van een elektrische wagen vergelijken met dat van een klassieke wagen is niet altijd evident. Daarom ontwikkelende wij deze calculator waarmee je makkelijk het verschil ik energie-gebruikskost tussen een elektrische wagen en een klassieke wagen kan berekenen. 

Om te beginnen moet je weten hoeveel kilowatt uur je elektrische wagen verbruikt. Meestal vind je dat op de boordcomputer van je wagen. Net zoals bij klassieke auto’s met een verbrandingsmotor hangt dit af van je rijstijl, het weer, het soort route, enz. Ook de fabrikant geeft een richtcijfer op dus dat kan je ook gebruiken.

De 2de parameter is natuurlijk hoeveel je betaalt voor het laden. Ook dit is van heel wat factoren afhankelijk. Laadt je thuis, aan een laadpaal of aan een snellader. Dus ook hier is de situatie voor iedereen anders.

De vergelijking met de klassieke brandstof is dan weer een stuk makkelijker daar kan je vergelijken met de huidige maximumprijzen of met de prijs die effectief wordt betaald aan de pomp.

Om één en ander wat makkelijker te maken vind je hieronder een calculator waarmee je zelf kan berekenen hoeveel liter per 100 kilometer je benzine- of dieselwagen zou mogen gebruiken om aan dezelfde verbruikskost te komen.

Bij het departement omgeving van de Vlaamse overheid hebben ze een leuke tool ontwikkeld waarmee je wagens qua kost kan vergelijken over de gehele levensduur heen. Daar zie je snel dat de op dit moment nog dure aankoop van een elektrische wagen in heel wat gevallen over de jaren heen wordt geneutraliseerd. In veel gevallen kom je met een wagen een uit een gelijkaardig segment op de langer termijn nog een pak goedkoper uit.

  • Bekijk hier het overzicht van alle in België beschikbare elektrische fietsen
calculator beeld