BatterijElektrischFiets

Hoeveel kost een laadbeurt van je fiets?

Een elektrische fiets is een fantastisch vervoermiddel. Alleen is het niet zo evident om te weten wat die fiets je nu aan energie kost. Bij een auto of motor is het makkelijk, je leest het gewoon af aan de pomp.

Ook bij je fiets kan je berekenen wat zo een laadbeurt nu kost.

De belangrijkste vraag die je hier moet beantwoorden is: “hoeveel kost elektriciteit” Het probleem is dat dit net de minst evidente vraag is. Het tarief kan immers verschillen van het moment van de dag en het verschilt zeker per leverancier. Om het ons makkelijk te maken gaan we hier uit van een prijs van 0,25€per kiloWattuur (kWh). Concreet wil dat zeggen dat, als je een toestel van 1.000 Watt, 1 uur laat aanstaan je een energiekost van 0,25€ zal hebben. Met dat bedrag kom je aardig in de buurt van de realiteit op dit moment (2018)

Naast de elektriciteitsprijs moet je de spanning en de laadcapaciteit van uw fietsbatterij kennen. De spanning wordt uitgedrukt in volt en de laadcapaciteit in Ampère. Normaal vind je deze gegevens makkelijk terug op je batterij of bij de technische gegevens van je fiets.

Bedoeling is nu om het vermogen van de fiets te weten te komen en dat is een simpele rekensom: spanning x laadcapaciteit.

als je een batterij hebt van 36V en 13 Ampère dan is het vermogen 468 Watt (of 0,468 kiloWatt). Met een elektriciteitsprijs van 0,25€ per kWh kost een laadbeurt van 1 uur je 0,468 x 0,25 = 0,117€

Zoals je ziet een quasi verwaarloosbare kost. Je kan hier wat bedenkingen bij maken over het feit dat de batterij niet 100% efficiënt is en dat je dus niet alles gaat terugkrijgen wat je er in stopt (een deel verdwijnt in de warmte die de batterij produceert) maar aangezien het geheel hoe je het ook draait of keert een heel klein getal blijft lijkt dit ons niet direct relevant.

0 0 Stemmen
Artikelbeoordeling
Subscribe
Notify of
0 Reacties
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
0
Reageren op dit artikel? Dat kan.x
()
x