Fietsveiligheid

Fietsersbond klaagt stijgende onveiligheid voor fietsers aan.

Naar aanleiding van de halfjaarlijkse veiligheidsbarometer van VIAS die deze ochtend met positief nieuws kwam (een daling van 14% van het aantal verkeersdoden in België) brengt de fietserbond een persbericht dat een iets genuanceerder beeld geeft.

Belangrijkste bevindingen zijn hierbij dat, niettegenstaande het totaal aantal verkeersdoden daalt, het aantal fietsdoden én gewonden stijgt.

  • In vlaanderen zien we 22 fietsdoden in de eerste 6 maanden van 2018, dat zijn er 6 (of 36,5%) meer dan in dezelfde periode van 2017.
  • Als we kijken naar een het aantal ongevallen met gewonden zien we een stijging van 3% naar 3.944.

belangrijk is hier te vermelden dat het  in het geval van de gewonden zeker om een onderschatting gaat. De cijfers komen immers uit de politiestatistieken en daar worden ongevallen met gekwetste fietsers niet altijd aangegeven.

Volgens de fietsersbond is deze toename een gevolg van het steeds toenemende aantal wagens, vrachtwagen en lichte bestelwagen en dit terwijl de infrastructuur niet uitbreidt of veiliger wordt.

De fietsersbond vraagt aan de overheid om dringend werk te maken van 4 punten:

  1. Versneld en meer investeren in veilige fietsinfrastructuur. 
  2. De fietstoets toe te passen bij elke aanpassing aan infrastructuur. 
  3. Steeds een uitgebreid onderzoek te voeren naar de oorzaken van ongevallen met fietsers en daar lessen uit te trekken.
  4. De autodruk te verminderen door de invoering van een slimme kilometerheffing en het invoeren van circulatieplannen in de woonkernen.

Bron: Fietsersbond

0 0 Stemmen
Artikelbeoordeling
Subscribe
Notify of
1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
1
0
Reageren op dit artikel? Dat kan.x
()
x