AutoBatterijElektrisch

Je eigen elektriciteitscentrale. Is dat de oplossing?

Elugie, een Belgisch bedrijf, beweert alvast van wel. Hun concept is simpel maar ingenieus. Je plaatst in je huis of bedrijf één of meerdere van hun elektriciteitscentrales en je produceert de energie Volgens Elugie gaat het om groene stroom zolang je, in je gasleveringen ook groen gas (biogas) laat leveren. De Elugie centrale zet het gas om in waterstof en dat wordt dan weer gebruikt om elektriciteit mee op te wekken.
Het voordeel van de “dicht-bij-huis” productie is dat je de energie efficiënter kan produceren. Je hebt “slechts” 40% verlies tijdens de productie (tegenover 60% bij een klassieke elektriciteitscentrale) en je hebt ook geen verlies tijdens het transport (wat bij transport vanaf een klassieke elektriciteitscentrale kan omlopen tot 12 procent). Bijkomend voordeel is dat een deel van de verloren 40% kan worden gerecupereerd bij het verwarmen van water voor bijvoorbeeld de verwarming.)
Als je helemaal in het Elugie concept wil stappen koppel je ook nog een smartgrid batterijsysteem aan je centrale zodat je eventuele overtollige energie kan gaan opvangen en gebruiken op het moment dat er minder productie is. Vanaf 2020 kan je met dit systeem ook meewerken aan het balanceren van het net en goedkope energie stockeren om deze terug te geven aan het net als er meer vraag is (en de energie dus duurder)

Enkel voor grotere gebruikers

Een dergelijke elektriciteitscentrale is, als je het vanuit de gezinnen bekijkt, enkel interessant voor grote gebruikers. Eén Chi-centrale produceert 13.000 kWh per jaar. Bij een verbruik van 10.000 kWh op jaarbasis situeert de terugverdientijd zicht rond de 7 à 10 jaar. een dergelijk verbruik kan je verwachten bij het aanschaffen van een elektrische wagen. Qua investering voor één centrale moet je op dit moment rekenen op 19.985 Euro (exclusief BTW)

 

 

0 0 Stemmen
Artikelbeoordeling
Subscribe
Notify of
0 Reacties
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
0
Reageren op dit artikel? Dat kan.x
()
x