AutoBatterijElektrischmilieu

Elektrische auto vervuilt veel minder

Als je met een elektrische wagen rijdt ken je ongetwijfeld de steeds weerkerende discussie: “Een elektrische wagen is misschien wel minder vervuilend als je rijdt maar als je naar de volledige levenscyclus kijkt vervuilt hij veel meer”.  Vooral de batterij is dan zogezegd de grote boosdoener. Zowel om de batterij te maken als aan het einde van de levenscyclus is het proces zo vervuilend dat de totale eco-score zelf negatief is.

Mythe ontkracht

Gelukkig heeft her Europese milieuagentschap beslist om klaarheid te scheppen in deze materie. Vervuilt een elektrische wagen over zijn gehele leven nu meer, minder of evenveel? Uit de zeer uitgebreide studie blijkt dat de elektrische auto over zijn gehele levenscyclus een pak minder broeikasgassen uitstoot dan een benzine- of dieselwagen. Om er concrete cijfers op te plakken gaat het om 30% minder dan een dieselwagen en 17% minder dan een dieselwagen en dit, zoals gezegd als je naar de gehele levenscyclus kijkt.

vervuiling elektrische wagens versus ICEAls de elektrische wagen volledig met groene stroom wordt opgeladen dan wordt het verschil nog groter. Als de Europese stroomproductie aan het huidige tempo groener blijft worden dan schat het Europese milieuagentschap (EEA) dat tegen 2050 de elektrische wagen al 73 procent klimaatvriendelijker zal zijn dan klassieke ICE-wagens.

Fijn stof

Ook als je andere milieuaspecten in rekening neemt zoals fijn stof blijken de elektrische wagens het duidelijk veel beter te doen dan hun klassieke alternatieven. Qua fijn stof is het verschil met andere wagens dan weer iets minder groot. Via de remmen en slijtage van de banden wordt dit immers ook bij elektrische voertuigen geproduceerd. Qua geluidsoverlast scoren de elektrische wagens dan weer een pak beter.

Productie van de batterij

Het klopt dat het produceren van de batterij een hoge milieu impact heeft. Veel hangt hier ook af van de manier waarop de productie gebeurt. Overall is het echter niet zo dat dit ervoor zorgt dat de elektrische wagen over de gehele levenscyclus heen vervuilender wordt.

Bron: Mo

0 0 Stemmen
Artikelbeoordeling
Subscribe
Notify of
0 Reacties
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
0
Reageren op dit artikel? Dat kan.x
()
x