AutoBatterijElektrischenergieToekomst

Lightyear, elektrisch rijden zonder laden.

9.500.000.000.000 kilometer of 9,5 triljoen kilometer. Dat is volgens de mensen van Lightyear de totale afstand die mensen per jaar afleggen met fossiele brandstoffen. Die afstand is ongeveer gelijk aan 1 lichtjaar. Vandaar de naam die gekozen werd voor dit onwaarschijnlijk ambitieuze project van onze Noorderburen.

World Solar Challenge

winnaars van de world solar challengeHet bedrijf Lightyear is ontstaan vanuit de ruime ervaring die studenten van de technische universiteit van delft opdeden bij hun drievoudige overwinning in de World Solar Challenge. Daar groeide de overtuiging dat het mogelijk moet zijn om een gezinswagen te bouwen die in staat is om zelf, op basis van zonne-energie, voldoende stroom te ontwikkelen om zonder laden te kunnen rijden.

LeasePlan

Lightyear is ondertussen uitgegroeid tot een bedrijf met 100 werknemers die volop zijn gefocust op één idee. Een auto ontwikkelen die zelf in een klimaat als het Belgische of het Nederlandse voldoende stroom kan halen uit de zon.

Het is duidelijk dat men momenteel nog niet zo ver is. De auto waar nu aan gewerkt wordt kan dus ook gewoon via het stopcontact worden opgeladen. Op de website vind je een handige module waarmee je kan berekenen hoeveel dagen je in België zonder aan de kabel te liggen zou kunnen rijden. Als je bijvoorbeeld in Gent woont en 24.000 kilometer per jaar rijdt, zou dat, althans volgens de mensen van Lightyear, in de zomer tot 35 dagen kunnen zijn.

2020

2020 wordt een magisch jaar voor iedereen die geïnteresseerd is in elektrisch rijden. Het aantal initiatieven dat werd aangekondigd om in dat jaar op de markt te komen is niet meer op twee handen te tellen. Ook de Lightyear one zou in dat jaar zijn weg moeten vinden naar de eerste bestellers.

Prijs

De eerste zijn is nooit goedkoop. Hetzelfde geldt voor de eerste wagend die quasi autonoom op zonne-energie kan rijden. Wil je er nu 1 van de 100 eerste bestellen (die je dan in 2020 krijgt) dan betaal je een voorschot van 119.000 Euro. Stel je je tevreden mat nummer 101 tot nummer 500 dan volstaat een voorschot van € 19.000. Die wagens worden geleverd in de loop van 2021. Kan je wachten tot eind 2021 dan betaal je een voorschot van € 4.000. Voorlopig zijn leveringen enkel in Europa gepland.

 

0 0 Stemmen
Artikelbeoordeling
Subscribe
Notify of
0 Reacties
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
0
Reageren op dit artikel? Dat kan.x
()
x