ElektrischFiets

Op deze dingen moet je letten als je een elektrische fiets wil kopen

Gesponsord bericht

Elektrische fietsen zijn er in uiteenlopende prijsklassen en dat is geen toeval. De bouwkwaliteit en de mogelijkheden kunnen nu eenmaal danig verschillen en dat heeft uiteraard ook invloed op het prijskaartje. Neem bijvoorbeeld deze elektrische fietsen van Bikester, waarbij de prijzen gaan van ongeveer 1400 euro voor een elektrische stadsfiets tot ongeveer 10.000 euro voor een elektrische koersfiets. Hoe je binnen zo’n ruime range de ideale elektrische fiets moet kiezen? Dat doe je door op een aantal dingen te letten.

Type elektrische fiets

In de eerste plaats moet je weten dat er net als bij traditionele fietsen verschillende soorten elektrische fietsen zijn. Elk type fiets heeft ook eigen toepassingen. Zo is er de elektrische trekkingfiets. Deze elektrische fietsen zijn ontworpen voor lange tochten en kunnen vaak wat extra kilo’s dragen. Daarnaast zijn er de elektrische mountainbikes. Dergelijke fietsen zijn er voor wie de verharde wegen al eens verlaat. En dan moeten we het ook nog hebben over de elektrische koersfietsen voor wie hoge snelheden en lange ritten wil combineren. De populairste keuzes zijn echter de elektrische stadsfiets en de elektrische vouwfiets. Ook de elektrische bakfiets doet het steeds beter in ons land.

E-bike of speedpedelec

Er is een tweede manier om de elektrische fietsen onder te verdelen en dat is op basis van de trapondersteuning en de snelheid. De klassieke e-bike biedt enkel trapondersteuning, je moet dus zelf trappen. Bovendien zit er een begrenzer op de trapondersteuning en kan je niet sneller dan 25 km/u. Bij een speedpedelec is dat anders en kan je tot wel 45 km/u halen. Het onderscheid tussen deze twee is niet onbelangrijk. Juridisch gezien is er namelijk geen verschil tussen een traditionele fiets en een e-bike. Op een e-bike hoef je dus geen helm te dragen – het is altijd aan te raden om dat echter wel te doen – en je hebt ook geen aansprakelijkheidsverzekering nodig. Bij een speedpedelec is dat anders, want dan ben je juridisch gelijkgesteld aan een brommer.

Motor

De motor is een heel belangrijk onderdeel van een elektrische fiets. Het moet namelijk de trapondersteuning leveren. Het vermogen geeft aan hoeveel kracht de motor heeft. Verder speelt de positie van de motor een belangrijke rol.

Een voorwielmotor heeft het voordeel dat het wat goedkoper is en dat je een vrijloopfunctie hebt. Je kan dus ook fietsen zonder de trapondersteuning, hoewel dat door het gewicht van een elektrische fiets niet echt ideaal is. Het duurt wel iets langer tot de motor in actie schiet en het stuurt ook wat zwaarder. Vooral op zandwegen en onverharde wegen is een voorwielmotor minder handig. Een achterwielmotor is dan een goed alternatief. Daarmee geniet je van een natuurlijke rijervaring. Ook in heuvelachtig terrein is deze motor een betere keuze. Het nadeel is dat je niet zomaar zelf je achterwiel kan vervangen als je ‘m lek rijdt. Daarvoor zal je altijd langs de fietsenmaker moeten passeren.

De middenmotor is de populairste keuze. Het biedt een fijne fietservaring en een natuurlijke fietsbeleving. De fiets is bovendien wat stabieler en gemakkelijker op te tillen. Het voornaamste nadeel is het prijskaartje: het is vaak wat duurder dan een van de twee bovenstaande motoren. Bovendien is het in de praktijk ook wat storingsgevoeliger, hoewel dat steeds meer iets van het verleden lijkt te zijn.

Batterij

Ten slotte is ook de fietsbatterij iets om onder de loep te nemen. Kies bij voorkeur voor een li-ionbatterij. Deze batterijen hebben minder last van zelfontlading en gaan relatief lang mee. Houd rekening met de plek waar de batterij is gemonteerd en ga na of de batterij makkelijk uit te nemen en te vervangen is. Eventueel kan je dan zelfs een extra batterij meenemen tijdens langere ritten. Het belangrijkste is echter de capaciteit, want dat bepaalt de actieradius. Zeker voor wie vaak grote afstanden fietst, is een batterij met een voldoende hoge capaciteit aan te raden. De meeste verkopers geven de geschatte actieradius transparant weer. Dat is echter louter een indicatie.

4 1 Stem
Artikelbeoordeling
Subscribe
Notify of
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
0
Reageren op dit artikel? Dat kan.x
()
x