Elektrisch fietsen: kan het helpen bij een goede conditie?
Je ziet ze overal: jong of oud, in de stad of op het platteland. De elektrische fiets heeft als het ware een echte revival meegemaakt. Pendelaars zoeven de files voorbij, jonge ouders vervoeren kinderen en boekentassen naar school en jongbejaarden genieten van de buitenlucht en heerlijke fietstochten. De elektrische fiets heeft dus heel wat voordelen, zeker voor de luchtvervuiling, files en het klimaat maar kweek je er ook een conditie mee? Wij zoeken het uit.
Factcheck: voor sommigen kan het positief zijn voor de conditie
Uit de studie van Knack bleek dat je wél degelijk aan je conditie kan werken als je elektrisch rijdt. Hier zijn wel enkele kanttekeningen bij die we moeten maken: vooral mensen die vaak zitten (hallo kantoorwerkers), kan elektrisch fietsen de fysieke conditie verbeteren. Ook kan je door op een hoge snelheid, maar minder op de turbostand te fietsen, heel wat calorieën verbruiken. Zet je fiets als je terugkomt van je werk dus eens op een lagere stand, en zorg dat je eens goed doorfietst. Over het algemeen kunnen we dus zeggen dat het vooral afhangt over wie het gaat en over hoe je je fiets gebruikt. Zwaarlijvige mensen, bejaarden of mensen met een sedentaire levensstijl kunnen dus zeker werken aan hun conditie, maar dit is niet het geval bij een ervaren sporter.
Als je een echte wielrenner wil worden, kies je dus best voor een koersfiets en duidelijk schema. Maar berg je sporttas ook nog niet op, want – net zoals bij de professionele wielrenners – kies je best voor een gevarieerd sportschema waarbij je zowel je conditie, lenigheid, core en spieren kweekt.
Hoe kan je ook je conditie verbeteren?
Echte krachttraining is misschien niet voor iedereen nodig, maar om de algemene gezondheid van je lichaam op peil te houden, heb je ook spieren nodig. Bij een goede krachttraining verminder je de kans op blessures, en zorg je ook voor een betere houding op de fiets. Lenigheid is hierbij ook een heel belangrijke factor: hoe minder je je rug en nek kan belasten, hoe beter en lenigheid kan hierbij helpen. Zo kan je met kleine kettlebells of pilates oefeningen je arm-, buik- en beenspieren kweken. Creëer dus een gevarieerd sportschema om je sportdoelen te halen.
En voor zij die geen ambitie hebben om een wielrenner te worden en het liever bij de elektrische fiets houden: zie je elektrische fietsen als een eerste bewijs dat je wel degelijk kan sporten. Enkele korte home workouts toevoegen 2 keer per week, is een makkelijke stap en trap soms eens wat harder 😉 Je zal het verschil zeker merken aan je conditie!