Brompton

originele schets voor een Brompton vouwfietsBrompton staat bijna synoniem voor vouwfietsen. De basis voor het bekende Britse merk werd in 1975 gelegd door Andrew Ritchie die begint met het schetsen van een plooifiets. hij doet dat terwijl hij kijkt naar het Brompton Oratory in South Kensington, London. Lang heeft hij dus niet moeten zoeken naar een naam. Andrew blijft testen en ontwikkelen tot hij een aanvaardbaar model heeft. In 1979 dient hij het patent in voor een vouwfiets die op heel veel vlakken er nog helemaal uitziet als de Brompton die we momenteel in de steden zien rondrijden. Vanaf 1981 kan je op bestelling je eigen Brompton krijgen.

WK brompton rijden in Barcelonain 1987 wint het merk de prestigieuze best product award op het cyclex event en in 1988 komt er een echte productie unit. De iconische vouwfiets verschijnt vanaf dan meer en meer in het straatbeeld van verschillende. In die mate zelf dat in 2006 het eerste Wereldkampioenschap gehouden wordt in de straten van Barcelona. Deelnemen kan zolang je een vest en das  aan hebt en op een Brompton rijdt.

Vanaf 2017 maakt Brompton ook een elektrische versie van de wereldberoemde vouwfiets. Bij deze vesrie heb je een voorwielmotor en een gemakkelijk te verwijderen batterij die in een tas vooraan aan het stuur zit.

Land van oorsprong: Groot-Britannië

Brompton Bicycle heeft zijn hoofdkwartier in Greenford, London

Bekendste elektrische modellen
  • Brompton Electric M6L