Een elektrische fiets kopen of niet?
Je bent toe aan een nieuwe fiets en moet gaan beslissen of het een elektrische gaat worden of niet. De tijd dat elektrische fietsen beschouwd werden als vervoersmiddelen voor 65-plussers ligt gelukkig al lang achter ons. Elektrische fietsen bestaan in alle mogelijk maten gewichten en vormen. Ze kunnen ook voor heel verschillende zaken worden ingezet. In de steden zien we meer en meer cargobikes opduiken waarmee mensen hun kinderen naar school brengen om vervolgens met de fiets volgeladen met boodschappen terug naar huis te rijden.
Door het gunstige fiscale regime gebruiken ook steeds meer mensen de fiets als een alternatief voor het woon-werkverkeer.
Toch zijn er een paar zaken punten die je kunnen helpen bij het bepalen of je nu al dan niet voor een elektrisch fiets wil gaan.
1: gebruik
Een elektrische fiets kost behoorlijk wat geld. Als je een beetje kwaliteit wil zit je al snel boven de 1.500 euro en als je je helemaal wil laten gaan dan vind je ook exemplaren van boven de 7.000 euro. Voor je dus een elektrische fiets koopt moet je even nadenken of je die ook regelmatig gaat gebruiken. Is het alleen om naar de bakker 1 kilometer verder te rijden dan moet je voor jezelf uitmaken of het wel de moeite is.
2: conditie
Op een elektrische fiets rijden is zeker goed voor de conditie. Het is natuurlijk niet hetzelfde als met een klassieke fiets. Wil je vooral gaan fietsen om je conditie op te bouwen dan is een koersfiets, een mountainbike of een klassiek exemplaar waarschijnlijk een betere optie.
3: gewicht
Een elektrische fiets is beduidend zwaarder dan een klassiek exemplaar. Dit komt vooral door de motor en de batterij. Woon je in de stad en moet je de fiets telkens door de gang heen halen om in de achtertuin te zetten dan is dit iets om rekening mee te houden.
Ook als je de fiets wil meenemen op dagtocht of op vakantie is het gewicht zeker iets om rekening mee te houden. Als je bijvoorbeeld een fietsdrager op een trekhaak wil monteren moet je zeker nakijken hoeveel gewicht deze aankan.
4: diefstalgevoelig
Fietsen worden jammer genoeg nog steeds veel gestolen. Daar komt nog eens bij dat de overheid het helemaal geen prioriteit lijkt te vinden om hier drastisch tegen op te treden. Elektrische fietsen zijn over het algemeen beter beveiligd dan klassieke fietsen. Zo heb je in veel gevallen een sleutel en een afneembare display. Zonder dat display werkt de fiets niet. Ook zijn er fietsen die gekoppeld kunnen worden met je smartphone en zo makkelijk te volgen zijn. Niettegenstaande deze maatregelen blijven het wel aantrekkelijke prooien voor dieven.
Voor de beste fietssloten ga je naar Fietsparadijs.com.
5: actieradius
Uiteraard kan je me een klassieke fiets ook grote afstanden afleggen maar als je geen afgetraind atleet bent dan is een elektrische fiets toch wat makkelijker. Bovendien is het ook een stuk comfortabeler om bijvoorbeeld hellingen op te rijden. Met een kwalitatieve elektrische fiets haal je makkelijk 80 tot 100 kilometer. Het is wel belangrijk om te weten dat, eens de batterij leeg is, de elektrische fiets, door zijn gewicht een pak moeilijker rijdt dan een klassieke fiets. Wil je echt lange tochten gaan doen kijk dan zeer goed naar de kwaliteit van de batterij en overweeg om 2 exemplaren mee te nemen.
Overtuigd dat je een elektrische fiets wil? Kijk dan eens naar onze keuzehulp