Autoautonoom rijdenElektrisch

Belg niet klaar voor zelfrijdende auto

Hoe graag willen we onze wagen zelfrijdend zien? Dat was de vraag die Bosch, een belangrijke Duitse toeleverancier van componenten voor wagens, zich stelde. Om een antwoord op deze vraag te vinden liet Bosch in 13 landen, waaronder België autobestuurder bevragen.

Daaruit blijkt dat de Belgen, veel minder dan in andere landen klaar zijn om het stuur over te geven aan een zelfrijdende auto. Een aantal ondersteunende functies zoals automatisch parkeren of adaptive cruisecontrol (waarbij je wagen zich automatisch aanpast aan de snelheid van de voorligger) zien we wel zitten maar volledig de controle uit handen geven is voor heel wat mensen een brug te ver.

Dat merk je best aan het feit dat slechts 11% van de mensen het zou zien zitten om zijn kinderen met een zelfrijdende auto naar de school of de sportclub te laten gaan. De indicatie dat dit zeker niet als een universeel gegeven kan worden aangezien is het feit dat in Brazilië bijna de helft van de mensen dit zou zien zitten. Ook op andere vlakken zitten de Belgen in de staartgroep. Slechts 29% vind dat een zelfrijdende functie een duidelijke troef is voor een wagen. Dit tegenover 35% in Nederland, 45% in Frankrijk, 61% in Rusland, 76% in China en zelf 79% in Turkije.

Ook op aankoopvlak is een zelfrijdende auto op dit moment nog geen prioriteit. Slechts 15% van de mannen en 22% van de vrouwen zou sneller een auto kopen indien die autonoom kan rijden. Over het algemeen is ongeveer de helft vragende partij om de zelfrijdende auto zo snel mogelijk op de markt te laten komen maar op basis van de cijfers moeten we concluderen dat ze dat dan vooral willen voor de andere bestuurders.

 

0 0 Stemmen
Artikelbeoordeling
Subscribe
Notify of
0 Reacties
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
0
Reageren op dit artikel? Dat kan.x
()
x