Auto

Hoe remschijven werken

Bericht in co-creatie met een externe partner

Wat zijn remschijven

Remschijven zijn stalen schijven die aan de binnenzijde van het wiel zijn bevestigd. De remklauw is over één kant van de remschijf geplaatst en de remblokken bevinden zich binnenin de klauw. Wanneer u het rempedaal indrukt, wordt er druk door het remsysteem gestuurd, waardoor de remvloeistof in de remklauw wordt geperst. Wanneer dit gebeurt, worden de remblokken in de richting van de schijf gedrukt. Deze hydraulische remfunctie zorgt voor een soepele en gelijkmatige remwerking.

Wanneer moeten de remschijven, remblokken of remvloeistof vervangen worden?

De remvloeistof moet worden vervangen wanneer deze een andere kleur krijgt – in de richting van een paarse tint. Dit is een teken dat de remschijven (die van staal zijn) oververhit zijn geraakt. Ze raken oververhit door agressief rijden, als de remmen vaak worden gebruikt, maar ook als de coating van de remblokken versleten is.

Het kan ook zijn dat de remblokken versleten zijn. Dit uit zich meestal door een luid piepend en schurend geluid. Dit kan resulteren in voortijdige slijtage van de schijven. Wanneer u duidelijk zichtbare groeven of groeven van de remblokken op de schijven kunt zien, moet u ze vervangen door nieuwe schijven.

remschijven voor je wagen

Afbeeldingsbron: online winkel autoonderdelen24.be

 

 

Hoe remschijven te vervangen

U moet de remschijven vervangen in sets op elke as of op alle vier de wielen tegelijk. Anders zal de auto ongelijkmatig remmen en naar één kant trekken. Naast onveilig is dit ook illigaal. U mag de remschijven alleen zelf vervangen als u over de juiste ervaring en het juiste gereedschap beschikt, aangezien het remsysteem een kritisch veiligheidssysteem is dat de veiligheid van zowel u als andere weggebruikers waarborgt. Om de remschijven te vervangen moet u de auto opkrikken of op een lift zetten.

  • Voordat u de auto optilt, moet u de wielbouten losdraaien, maar niet helemaal verwijderen.
  • Als de auto is opgekrikt draai je de wielbouten los en haal je de wielen eraf.
  • Haal de remklauw eraf en zorg ervoor dat ze je niet hinderen terwijl je met de remschijf bezig bent.
  • De remschijf zit met een paar bouten vast. Haal deze er voorzichtig af.
  • Als de bouten eraf zijn kun je de schijf eraf trekken. Je kunt een hamer gebruiken als hij vastzit.
  • Zet de nieuwe schijf erop en bevestig de bouten.
  • Zet de remklauw en de wielen er weer op.

Test of de remmen goed werken nadat u ze hebt vervangen. Als ze ongelijkmatig remmen of op een andere manier niet optimaal werken, moet u het grootste deel weer uit elkaar halen om uit te zoeken wat er mis is gegaan en waar dat is gebeurd. Als u de fout niet zelf kunt vinden, moet u de hulp inroepen van een vakman bij een garage, die al het nodige gereedschap en de nodige ervaring heeft om de fout te herstellen.

0 0 Stemmen
Artikelbeoordeling
Subscribe
Notify of
0 Reacties
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
0
Reageren op dit artikel? Dat kan.x
()
x