ElektrischFiets

Honderden speed pedelecs riskeren in de illegaliteit terecht te komen

Vanaf 11 december moeten alle Speed pedelecs die in België rondrijden beschikken over een nummerplaat. Om aan een nummerplaat t geraken moet je dan weer beschikken over een gelijkvormigheidsattest of certificaat van overeenstemming (COC) nodig. Nu blijkt dat van de 16.143 ingeschreven Speed Pedelecs in België minstens 367 mensen niet over zo een attest beschikken. In de meeste gevallen gaat het om mensen die de fiets langer dan 5 jaar geleden hebben gekocht toen er nog helemaal geen sprake was van een dergelijk attest.


Wie geen geldige nummerplaat heeft riskeert een boete van 116 Euro

Om aan het attest te geraken moet de fiets nu dus gekeurd worden. Op die manier gaat de overheid na of de speed pedelec voldoet aan een aantal minimale veiligheidsvereisten.

191 om te keuren.

De dienst inschrijvingen voertuigen (DIV) heeft een aantal testdagen georganiseerd in Londerzeel (10 & 11 december 2018 en 10, 11, 14en 15 januari 2019) De keuring kost 191 Euro en als je fiets wordt goedgekeurd heb je dus alle noodzakelijke papieren om aan de nummerplaat te keuren. Gezien de hoge kostprijs heeft het DIV besloten om de kost te laten vallen als je fiets zou worden afgekeurd. Op die manier willen ze de drempel naar de keuring verlagen.

Let op met goedkope tweedehands

Naar aanleiding van de keuringen waarschuwt de overheid om extra op te letten bij het aankopen van goedkope speed pedelecs op de tweedehandsmarkt. Men vermoed immers dat heel wat mensen die niet over het correcte conformiteitsattest beschikken hun fiets via die weg van de hand zullen willen doen.

Wat zijn de belangrijkste criteria

Meer info over de keuring kan je hier vinden maar we lijsten alvast de belangrijkste punten op:

  • Lichten: voorlicht, achterlicht, stoplicht e achterkentekenplaatverlichting
  • kentekenplaatshouder
  • Voor-, zij-, achter- en pedaalrefelectoren
  • Snelheidsmeter
  • Claxon (minimaal 75 decibel)
  • Achteruitkijkspiegel
  • De fiets moet ontworpen zijn voor en bedoeld zijn als speed pedelec. Een omgebouwde standaarfiets mag niet
  • Vin-nummer
0 0 Stemmen
Artikelbeoordeling
Subscribe
Notify of
0 Reacties
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
0
Reageren op dit artikel? Dat kan.x
()
x