ElektrischFietsveiligheid

1 op 3 fietsdoden rijdt elektrisch

Het aantal doden in het Belgische verkeer daalt maar jammer genoeg kunnen we dat niet zeggen voor de fietsers. (lees ook dit artikel) Opvallend hierbij is dat van de 77 fietsdoden er 22 met een elektrische fiets rijden. Dit terwijl nog maar 1 op 6 van de stadsfietsen elektrisch is. 

Hoe komt dit? We zien een grote toename van het aantal fietsen enerzijds maar ook van de soorten fietsen. Speedelecs, bakfietsen, ligfietsen, monowheels, enz. Ook de snelheid van de verschillende fietsen varieert heel erg. 

Volgens Wout Baert, coördinator van fietsberaad, Stef Willems van Vias en Bart Oeyen, een ervaringsdeskundige zijn er 6 knelpunten die aan de basis liggen.

1: De breedte van de fietspaden.

De fietspaden zijn niet voorzien op het toenemende aantal fietsers en de gestegen snelheid.Het streefdoel zou moeten zijn om fietspaden van twee meter te hebben en dat terwijl momenteel de meeste fietspaden minder dan 1m75 zijn.

2: De kwaliteit van de fietspaden

Elektrische fietsen zijn zwaarder en sneller. Ze zijn dus gevoeliger voor de vele oneffenheden in de fietspaden.

3: De bochten

Een hoger snelheid vereist ruimere bochten. De bochten zijn niet altijd voorzien op deze nieuwe situaties. Hetzelfde geldt voor bijvoorbeeld bakfietsen en cargofietsen die eveneens een ruimere draaicirkel hebben.

4: De Racers

Er zijn veel nieuwe types fietsen die heel wat verschillende snelheden halen. Binnen de bebouwde kom zou een snelheidsbeperking van 25 à 30 km/u moeten gelden op de fietspaden. Buiten de bebouwde kom zou 45 km/u eventueel kunnen worden toegelaten.

5: De wetgeving

In België bevindt de speedelec zich in de schemerzone tussen tussen brommers en fietsers. In Duitseland is dat veel duidelijker en worden ze beschouwd als brommers. 

6: De leeftijd

20 van de 22 fietsdoden zijn 55 plussers. Heel wat 55 plussers komen plots opnieuw in het fietsverkeer nadat zij een hele tijd niet meer hebben gereden. Bovendien doen ze dat met een snellere en zwaardere fiets dan dat ze gewoon waren. Ook dit kan potentieel gevaarlijke situaties doen ontstaan.

Bron: Het Nieuwsblad

0 0 Stemmen
Artikelbeoordeling
Subscribe
Notify of
0 Reacties
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
0
Reageren op dit artikel? Dat kan.x
()
x