ElektrischFietsveiligheid

17% van de Belgen gebruikte elektrische fiets in laatste jaar.

Dat de elektrische fiets aan een steile opmars bezig is was voor iedereen die de laatste tijd een fiets handel binnenstapte erg duidelijk. Het fenomeen wordt nu echter ook bevestigd door een recent onderzoek van Vias. Uit dit onderzoek blijkt dat 1 op de 6 Belgen in het laatste jaar een elektrische fiets gebruikte. Bovendien blijkt dat, waar elektrische fietsen in eerste instantie een Vlaams fenomeen waren, Wallonië en Brussel nu ook volgen.

Gewone elektrische fiets is het populairste.

De meeste mensen kiezen bij hun aankoop voor een “gewone” elektrische fiets. Een traditioneel stadmodel. Ook hier zien we belangrijke verschillen over de gemeenschappen heen. In Vlaanderen is 80% van de fietsen een traditioneel model. In Wallonië slechts 46% Daar zien we dat de elektrische plooifiets (21%) en de elektrische mountainbike (11%) ook een belangrijk aandeel nemen van de markt.

Snelle groei in Wallonië en Brussel.

In Vlaanderen is de elektrische fiets al een hele tijd aan de opmars bezig, in Brussel en Wallonië is het een recenter fenomeen. 47% van de Brusselaars en 40% van de walen die met een elektrische fiets rijden zijn daar minder dan een jaar geleden mee gestart. In Vlaanderen is dat slechts 23%. 1 op de 3 Vlaamse gebruikers rijdt al meer dan 3 jaar elektrisch.

33% gebruikt de elektrische fiets voor woon-werkverkeer

36% van de Brussellaars met een elektrische fiets gebruikt deze om ermee naar het werk te rijden. In Wallonië is dit 27% en in Vlaanderen 29%. Hierbij blijkt dat de Vlamingen beduidend meer de zwaarste trapondersteuning gebruiken (18%) ten opzichte van Wallonië (9%) Over het algemeen geeft 52% aan een tussenstand te gebruiken.

Helm meer gedragen in Wallonië.

fietshelm cratoniOok op vlak van veiligheid gedragen de Walen zich beter dan de Vlamingen. 2 op de 3 Walen geeft aan een helm te dragen tegenover slechts 1 op de 3 Vlamingen.

1 op de 6 had al eens een ongeval.

De bevraging leert ons dat ongeveer 17% van de fietsers al eens een ongeval had waarbij een andere weggebruiker betrokken was. In Wallonië is dat 33% in Brussel 24% en in Vlaanderen 10%. 44% van de ongevallen betrof een aanrijding met een andere fietser.

Bron: Vias

0 0 Stemmen
Artikelbeoordeling
Subscribe
Notify of
0 Reacties
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
0
Reageren op dit artikel? Dat kan.x
()
x