4 tips om je actieradius te behouden bij vrieskou.

Mensen die met een elektrische fiets of een elektrische auto rijden weten het al lang. De temperatuur heeft heel wat impact op de actieradius van je voertuig. Dit kan tot een vermindering van wel 25% gaan. De belangrijkste reden hiervoor zit hem in de interne weerstand van de batterij. Bij dalende temperaturen stijgt deze interne weerstand en neemt de spanning van de accu af. Dit zorgt er dan weer voor dat je actieradius daalt. Er zijn echter een paar tips om deze impact zoveel mogelijk te beperken.

1: Let op bij de aankoop

Het soort batterij speelt een grote rol in de temperatuurgevoeligheid. Veelal zien we dat er bij de goedkopere elektrische fietsen gekozen wordt voor de Nikkel-Cadmium-Accu of een Nikkel-metaal-hydride accu. Deze zijn veel meer temperatuurgevoelig dan de (jammer genoeg duurdere) Lithium Ion Accu. Bovendien speelt ook de isolatie van de accu een rol. Ook hier wordt bij goedkopere fietsen soms op bespaard.

2: laad warm en houd warm

Je batterij volledig opladen lukt het best bij kamertemperatuur. Bij die temperatuur is de interne weerstand optimaal en kan je de batterij maximaal laden. Eens je in de vrieskou gaat rijden zal de batterij natuurlijk weer afkoelen en verlies je een deel van dat voordeel. Door een isolerende hoes te gebruiken kan je deze impact verminderen. Eens je op je bestemming bent kan je best de batterij opnieuw mee naar binnen nemen en daar eventueel terug opladen.

3: Gebruik de maximale trapondersteuning

Het klinkt paradoxaal maar door de maximale trapondersteuning te gebruiken zal de batterij meer opwarmen en heeft ze minder effect van de afkoeling verschijnselen. Hou er rekening mee dat dit vooral effectief is als je de batterij binnenskamers hebt opgeladen.

4: Onderhoud je fiets

Deze tip geldt natuurlijk niet enkel bij winterweer. een goed onderhouden fiets waar de banden- en kettingspanning goed zijn verminderd de wrijving wat dan weer zorgt voor minder impact op de batterij.

Mocht je, niettegenstaande al deze tips niet aan een voldoende bereik geraken dan is het aangeraden om een 2de batterij aan te schaffen. die kan je dan bijvoorbeeld op je werk leggen en daar wisselen of meenemen in de fietstassen. Ook een fiets bijstandsverzekering kan interessant zijn voor het geval je toch pech hebt.

 

Volg ons of like ons.
error

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notify of