ElektrischFiets

4,5 miljoen e-bikes verkocht in 2020

2020 was een absoluut topjaar voor de Europese fietsindustrie. Dat meldt CONEBI, de confederatie van de Europese fietsindustrie. De verkoop steeg met niet minder dan 40 procent. In het totaal werden 22 miljoen fietsen verkocht voor een waarde van 18,3 miljard. Met deze cijfers was 2020 het beste jaar in meer dan 20 jaar.

E-bikes boomen

Van de 22 miljoen fietsen die verkocht werden waren er 4,5 miljoen e-bikes. De verkoop van e-bikes was goed voor 10,6 miljard Euro of 57,9% van de omzet. De verkoop van e-bikes steeg met 52% ten opzichte van het jaar ervoor.

Lokale productie

Ook een goede zaak is dat heel wat van de verkochte e-bikes in Europa geproduceerd worden. 3,6 miljoen van de 4,5 miljoen verkochte stuks worden hier geproduceerd. Met andere woorden 80% van de hier verkochte exemplaren worden ook hier geproduceerd. In de onderdelen markt is dit echter een andere zaak. De grote afhankelijkheid van internationale productie zorgt hier voor heel wat vertraging in de productie. CONEBI pleit dan ook om ook op het vlak van onderdelen sterk te gaan investeren in lokale productie.

Meer jobs

De sterke stijging in de fietsverkoop zorgt uiteraard voor een opmerkelijke stijging in het aantal jobs in de sector. In 2020 kwamen er, niettegenstaande Corona, zowat 30% nieuwe jobs bij in de fietsindustrie. Als je alle jobs rekent die rechtstreeks en onrechtstreeks bij het fietsen betrokken zijn of die ontstaan als gevolg van het fietsen dan kan je rekenen op ongeveer 850.000 arbeidsplaatsen.

Op basis van dezelfde berekening kan je ervan uitgaan dat het verhogen van de productie met 1.000 e-bikes de werkgelegenheid met 9 werkplaatsen doet stijgen. Het nog verder verbeteren van het aantal in Europa geproduceerde en verkochte fietsen heeft dus ook op dat vlak een belangrijke impact.

Bron: CONEBI

0 0 Stemmen
Artikelbeoordeling
Subscribe
Notify of
0 Reacties
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
0
Reageren op dit artikel? Dat kan.x
()
x