Elektrisch

E-steps na België ook gelegaliseerd in Nederland

Elektrische steps zijn niet meer weg te denken uit het straatbeeld van België. Zonder problemen mag je hiermee op de openbare weg rijden. Toch is dit niet zo vanzelfsprekend. In Nederland mag je namelijk nog steeds niet de weg op met de elektrische voortbewegingstoestellen. Wie zich niet aan de regels houdt riskeert een hoge boete. 

Elektrische steps worden legaal in Nederland in 2023

Over 2 jaar is het dan eindelijk zo ver, de legalisatie van elektrische voortbewegingstoestellen. Het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat in Nederland heeft een kader voor lichte elektrische voertuigen gelanceerd. In dit kader staan de regels beschreven die in 2023 in gang zullen gaan.

Het kader is alleen niet zo uitgebreid als wij dat kennen. Het laat namelijk alleen maar een beperkt aantal voertuigen toe. Zo wordt een elektrische step legaal, net als de elektrische fiets en een elektrische bakfiets. Ook wordt de categorie elektrische goederenvervoer toegelaten net als de categorie elektrische personenvervoer.

Strenge toelatingseisen voor de elektrische step

Het kader voor lichte elektrische voertuigen heeft heel veel weg van de strenge Duitse regelgeving. Zo moet een elektrische step bij de fabrikant gekeurd worden en moet hij voorzien van een kentekenplaat. Er zal een minimumleeftijd gelden van 16 jaar voor het rijden van een elektrische step en de bestuurder moet WAM verzekerd zijn. Ook moet de fabrikant zich houden aan een maximale constructie snelheid van 25 kilometer per uur. 

Het is nog niet bekend of de fabrikanten van elektrische steps die op de huidige markt verkrijgbaar zijn een goedkeuring aan kunnen vragen. 

Elektrische voertuigen zoals de monowheel en het elektrische skateboard zijn niet in het kader beschreven. Deze voertuigen worden voorlopig dus nog niet toegelaten op de openbare weg.

Elektrische deelsteps worden al eerder toegelaten in Nederland

De elektrische deelsteps daarentegen zijn een ander verhaal. Deze worden namelijk al medio 2022 verwacht, liet het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat weten. 

Rotterdam gaat beginnen met 1000 deelsteps. Op dit moment rijden er ongeveer 2000 deelscooters en 3500 deel(bak)fietsen rond.

Deelsteps zijn namelijk een mooie oplossing voor de problemen met mobiliteit in de stad. Wel is het hierbij belangrijk dat dit op een goede manier wordt ingericht, deelsteps kunnen namelijk ook een hoop schade verrichten.  

 

0 0 Stemmen
Artikelbeoordeling
Subscribe
Notify of
0 Reacties
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
0
Reageren op dit artikel? Dat kan.x
()
x