AutoElektrischlaadpaal

Elke dag 35 nieuwe laadpalen nodig in Vlaanderen

We horen het steeds meer. Vanaf 2030 zullen zowat alle nieuwe verkochte wagens elektrisch zijn. Al die wagens moeten dus ook opgeladen geraken en daarvoor heb je een gigantisch aantal nieuwe laadpalen nodig. 124.640 om exact te zijn berekende sectororganisatie EV Belgium.

Het uitgangspunt van de berekening is een vuistregel van de van Europa. Die gaat ervan uit dat je 1 publiek laadpunt nodig hebt voor 10 elektrische wagens. Volgens de berekeningen van EV Belgium rijden er tegen 2030 1,6 à 2 miljoen elektrische wagen in ons land. In Vlaanderen zou dat iets meer dan 1,2 miljoen zijn.

Veel werk voor de boeg

Elke dag 35 nieuwe laadpalen nodig in VlaanderenOm die wagens geladen te krijgen heb je dus naast de laadpunten bij particulieren thuis ook heel wat publieke laadpunten nodig. Momenteel hebben we in Vlaanderen ongeveer 5.000 dergelijke punten. Een fractie dus van wat nodig is. Om het vooropgestelde aantal te halen gaan we vol aan de bak moeten. Als we het benodigde aantal palen verspreiden over de nog beschikbare dagen dan moeten er niet minder dan 35 dagen palen per dag worden geplaatst als er 7 dagen op 7, 365 dagen per jaar wordt gewerkt. Het spreekt voor zich dat dit in de eerste jaren, waarin de groei van de elektrische wagen nog beperkt zal zijn minder zal zijn. Dat houdt ook in dat we na 2025 nog een pak sneller gaan moeten plaatsen. EV Belgium is nu reeds gestart met opleidingen om dergelijke laadpalen te installeren aangezien ze ervan uitgaan dat dit een knelpunt beroep wordt. Ook bedrijven als Fluvius zullen heel wat extra werk krijgen. Zij zijn er echter van overtuigd dat ze de toevloed zullen aankunnen.

35.000 tegen 2025

De grote groei in elektrische wagens komt er tussen 2025 en 2030. In de eerstkomende jaren verwacht men natuurlijk een toename maar nog geen echte explosie. Bij de minister van Energie Lydia Peeters (Open VLD) wil men zich in eerste instantie focussen op die eerste periode. Tegen 2025 willen ze 35.000 laadpunten. Gaandeweg zal het vizier nadien worden verschoven naar 2030.

 

Bron: Nieuwsblad

0 0 Stemmen
Artikelbeoordeling
Subscribe
Notify of
0 Reacties
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
0
Reageren op dit artikel? Dat kan.x
()
x