AutoElektrischToekomst

Auto zonder achteruitkijkspiegels mag vanaf 2021

Vanaf 2021 is het niet lager verplicht om in en aan je wagen achteruitkijkspiegels te hebben. Tenminste als die spiegels vervangen worden door camera’s en schermen die de bestuurder dezelfde informatie geven. Momenteel zegt de wegcode nog dat een wagen over achteruitkijkspiegels moet beschikken. In de nieuwe, gemoderniseerde wegcode, spreekt men van “hulpmiddelen voor indirect zicht”. Dat kan dan uiteraard nog steeds gaan om de traditionele achteruitkijkspiegels maar ook door een systeem van camera’s en schermen dat aan de bestuurder dezelfde of zelf meer informatie geeft.

virtual mirror op een wagenDit systeem van zogenaamde virtual mirrors heeft verschillende voordelen. Zo gaat het verbruik een klein beetje dalen door de verbeterde aerodynamica. ten tweede is het een pak veiliger voor zwakke weggebruikers zoals fietsers omdat de kans dat ze in aanraking komen met zo een spiegel een pak lager is. Finaal heeft ook de bestuurder minder kans op schade aangezien de kans dat een dergelijk systeem er wordt afgereden lager is.

Vanaf 2021

Volgens minister Bellot, die verantwoordelijk is voor deze materie zal de aanpassing in voege treden in 2021.

Audi e-tron

Audi heeft bij de lancering van de volledig elektrische e-tron aangekondigd dat de wagen zou worden uitgerust met een dergelijk systeem. In dit geval zou de informatie van de camera’s op Samsung oled schermen in de wagen worden getoond. Het is op dit moment onduidelijk of de eerste e-tron’s reeds met dit systeem zullen kunnen worden geleverd aangezien zij in principe niet zullen voldoen aan de homologatievereisten indien zij niet over traditionele achteruitkijkspiegels beschikken.

0 0 Stemmen
Artikelbeoordeling
Subscribe
Notify of
0 Reacties
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
0
Reageren op dit artikel? Dat kan.x
()
x