ElektrischFiets

Brusselse Billy Bike haalt 250.000 Euro op

Billy Bike is een Brussels deelfietsen platform dat werkt met elektrische fietsen. Het bedrijf werd in 2017 opgericht door Pierre de Schaetzen en Guillaume Verhaegen. Bedoeling was om het hele concept van deelfietsen toch wat anders aan te pakken. Om dit te doen startten de ondernemers met het ontwikkelen van een eigen fiets. Deze zelf ontworpen iets die in Taiwan geproduceerd wordt is nagenoeg vandalismevrij. Hierdoor heeft het bedrijf amper last van beschadigingen aan hun deelfietsen. 

Free floating

Daarnaast werkt men niet via het traditionele systeem waarbij je de fiets ophaalt en terug brengt naar bepaalde stelplaatsen. Billy Bike werkt met een free floating systeem waarbij je de fiets niet op een specifieke plaats moet achterlaten. Hij moet wel met een ketting (die je ook via de app bedient) worden vastgemaakt aan een paal of stelplaats. Gebruikers vinden de beschikbare fietsen terug via een smartphone applicatie en kunnen deze ook via hun telefoon “unlocken” Ook Billy Bike zelf kan de fiets vanop afstand manipuleren (bijvoorbeeld de motor uitzetten) om zo diefstal te voorkomen. Niettegenstaande Billy Bike niet aan vaste plaatsen is verbonden kunnen de organisatoren van de deelfietsen toch volle batterijen garanderen. Batterijen die onder de 20% gaan worden via een rondesysteem steeds vervangen door volledig opgeladen batterijen.

Overweldigende vraag

Het concept is duidelijk een schot in de roos. De oprichters waren vorig jaar op zoek naar 500 testers. in de plaats kregen ze meer dan 10.000 aanvragen. Ondertussen werden reeds 25.000 testritten uitgevoerd met de 150 fietsen die momenteel beschikbaar zijn. Bedoeling is om nu snel naar 300 en dan naar 450 fietsen te groeien. Door deze grotere vloot gaat Billy Bike stapsgewijs nieuwe gebruikers kunnen toelaten. Ook andere Europese steden staan op het verlanglijstje van de oprichters.

Wat kost het

Billy Bike gebruikt als basis voor de prijszetting de prijzen voor het openbaar vervoer. Een rit kost je € 0,15 per minuut met een maximum van € 5 per uur en € 25 per 24 uur. De rekening stopt met lopen als je op de app de fiets weer vrijgeeft voor gebruik. Dit kan enkel binnen een specifieke zone in Brussel. Buiten die zone kan je fietsen maar kan je de fiets niet vrijgeven voor gebruik door anderen en blijft de rekening dus lopen.

100 investeerders

Om de groei mogelijk te maken heeft Billy Bike een crowdfunding campagne gelanceerd ook. Ook hier oversteeg de respons ver de verwachtingen. Men had gehoopt 120.000 Euro op te halen maar via 100 investeerders, waaronder heel wat klanten van Billy Bike, werd het 250.000 Euro.

 

 

0 0 Stemmen
Artikelbeoordeling
Subscribe
Notify of
0 Reacties
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
0
Reageren op dit artikel? Dat kan.x
()
x