ElektrischFiets

Elektrische fietsers bewegen meer

Het is een eeuwige discussie. Kan je rijden met een elektrische fiets nu wel of niet als sporten beschouwen? Het is ook een non-discussie. Iedereen de af en toe met een e-bike rijdt weet dat het sporten is. De intensiteit is anders dan bij gewoon fietsen maar je moet wel nog steeds trappen. Gelukkig heeft een uitgebreid onderzoek bij meer dan 10.000 mensen uit 7 verschillende Europese steden aangetoond dat mensen met een elektrische fiets zelf meer bewegen dan mensen met een conventionele fiets.

Minder inspanning meer kilometer

Het resultaat ligt in feite voor de hand. Mensen met een elektrische fiets doen minder inspanningen per kilometer maar ze fietsen wel veel meer kilometer. Hierdoor verbruiken ze in het totaal meer energie dan mensen met een gewone fiets. In het onderzoek spreekt men van METS (Metabolic Equivalent Task). Hiermee drukken ze de hoeveelheid energie die een inspanning kost uit. 10 minuten op de gewone fiets levert dus meer MET’s op dan 10 minuten op een elektrische fiets. Als je alles echter bij elkaar telt blijkt dat een elektrische fietser met 4.464 MET’s per week bijna 10% beter scoort dan bij een gewone fiets (4.085 MET’s) Om dit te behalen rijden elektrische rijders gemiddeld dubbel zo lange trajecten (9,4 km) als de niet-gemotoriseerde tegenhangers (4,8 km)

Veiligheid is een issue

De onderzoekers geven aan dat elektrisch fietsen duidelijk een gezond en te promoten alternatief is voor de auto. Jammer genoeg zorgt de populariteit wel voor een afname van de veiligheid. Er gebeuren steeds meer ongevallen met al dan niet elektrische fietsen. In de studie wordt dan ook duidelijk opgeroepen om naast het promoten van de e-bikes ook te zorgen voor een aangepaste infrastructuur. Enkel op die manier kan de groei van dit gezonde en milieuvriendelijke vervoermiddel worden doorgetrokken.

 

 

0 0 Stemmen
Artikelbeoordeling
Subscribe
Notify of
0 Reacties
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
0
Reageren op dit artikel? Dat kan.x
()
x