ElektrischFiets

Fietsvergoeding een recht voor iedereen?

CD&V kamerlid Jef Van den Bergh vindt in ieder geval van wel. Hij heeft met de CD&V een resolutie ingediend om van de fietsvergoeding die nu door de werkgever kan worden toegekend een recht te maken.

Momenteel is er geen uniformiteit als het gaat om het al dan niet toekennen van een fietsvergoeding. De werkgever beslist immers zelf of hij deze vergoeding al dan niet toekent en het bedrag kan verschillen van werkgever tot werkgever (het maximum is 0,23€ per gereden kilometer) Ook zijn er veel situaties waar de speed pedelec is uitgesloten.

Indien de nieuwe resolutie, die op heel wat bijval in het parlement kan rekenen, aanvaard wordt dan zou iedereen die met de fiets komt kunnen rekenen op die 0,23€ per gereden kilometer. Ook de bestuurders van elektrische fietsen en speedpedelecs.

Een niet onaardig voordeel. In 2016 kregen de mensen die recht hadden op een fietsvergoeding gemiddeld 233 euro netto per jaar. Dit bedrag, dat vrij van belastingen en RSZ is, moet volgens Van den Bergh omhoog kunnen zodat het ook voor de mensen die nu nog niet met de fiets komen een impuls kan vormen.

Wies Callens, de woordvoerder van de Fietsersbond reageert erg blij op het voorstel. Volgens een onderzoek van Mobiel21 blijkt dat 33% van alle werknemers tussen de 5 en de 15 kilometer van het werk woon maar toch neemt slechts 9,6% van die groep de fiets om naar het werk te gaan. Een stimulans om dat aantal te verhogen kan dus goed zijn voor de gezondheid van die werknemers maar ook voor het milieu en de verkeersdrukte.

Unizo reageert gematigder. Zij zijn voorstander van alle maatregelen die meer mensen op de fiets krijgen maar benadrukken dat de beslissing om al dan niet een fietsvergoeding te geven bij de werkgever moet blijven.

Bron: Nieuwsblad

Fietsvergoeding een recht voor iedereen?

0 0 Stemmen
Artikelbeoordeling
Subscribe
Notify of
0 Reacties
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
0
Reageren op dit artikel? Dat kan.x
()
x