AutoElektrischlaadpaal

Hoeveel laadpalen zijn er in België

Begin 2021 telt België 8.482 publieke laadpunten wat overeen komt met ongeveer 4.200 publieke laadpalen (de meeste laadpalen hebben 2 laadpunten). Hiermee beschikt België over ongeveer 1 publieke laadpaal per 8 elektrische auto’s. Daarmee staat België in de hoogste regionen van de Europese rangschikking. Dit cijfer is natuurlijk ook een gevolg van het feit dat er nog steeds relatief weinig elektrische wagen in ons land rijden.

150.000 laadpalen nodig tegen 2030

Op dit moment mag het aantal laadpalen in verhouding met het aantal elektrische wagen dan misschien wel OK zijn tegen 2030 hebben we er heel wat meer nodig. Meer en meer merken (zoals Jaguar en Ford) kondigen aan dat ze in de toekomst enkel nog elektrische wagen gaan verkopen. De verwachting is dat er tegen 2030 2.000.000 elektrische wagen op de Belgische wegen rondrijden. Om die allemaal geladen te krijgen gaan we volgens AVERE, de Belgische federatie voor elektromobiliteit niet minder dan 150.000 laadpalen nodig hebben. Als we de groei hiervan gelijk spreiden moeten er vanaf nu een goede 15.000 per jaar bijkomen. Dat is helemaal niet in lijn met de evolutie de we momenteel zien. Op dit moment ligt de groei van het aantal laadpalen relatief stil. 

Hoe vind je publieke laadpalen

er zijn heel wat apps en kaarten waar je de beschikbare publieke laadpalen op kan vinden. De meeste GPS-systemen van elektrische wagens hebben deze locatie ook opgenomen in de GPS waardoor je bij een nakend stroomtekort snel bij een dergelijke paal terecht. Hieronder vind je een permanent geüpdatet overzicht van de beschikbare laadpalen in onze regio en in een aantal buurlanden. Let wel op. Niet elke laadpas geeft je toegang tot elke laadpaal. Let dus goed op als je je naar een bepaalde laadpaal begeeft.

Wat met de buurlanden
Nederland

In Nederland waren er eind 2020 ongeveer 60.000 (semi)openbare laadpunten. De “semi” slaat op het feit dat ook bedrijven hun laadpunten ter beschikking kunnen stellen voor publiek opladen. Als we kijken naar de toekomst zien we dat de Nederlandse overheid heel wat ambitieuzer is. Zij willen tegen 2030 niet minder dan 1,7 miljoen laadpalen instaleren. Op die manier zou er een landelijke dekking van laadpalen moeten zijn. Nu reeds is Nederland, met de huidige aantallen wereldleider als het gaat om laadinfrastructuur per vierkante meter. Bijna 25% van de Europese laadpunten staat in Nederland.

Frankrijk

Het volstaat om op de kaart hierboven te kijken om te zien dat de situatie met de laadpunten iets helemaal anders is in Frankrijk. Er zijn er minder en ze zijn geconcentreerd rond de steden. Eind 2020 telde Frankrijk 44.000 laadpunten. De meeste ervan bevinden zich in de omgeving van Parijs. 

Duitsland

Ook Duitsland, een land waarvan je zou verwachten dat ze op dit vlak erg ver staan doet het niet al te beste. Eveneens eind 2020 vind je er 43.000 laadpunten. Ook hier situeren de meeste laadpunten zich rond de grote steden. Als je Duitsland wil doorkruisen met de wagen kan je best eerst eens goed kijken waar je terecht kan om op te laden.

 

5 1 Stem
Artikelbeoordeling
Subscribe
Notify of
0 Reacties
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
0
Reageren op dit artikel? Dat kan.x
()
x