Auto

Is het verstandig om je rijbewijs te halen met een automatische auto?

Word jij binnenkort 18 jaar? Dan is het tijd om met je neus in de boeken te vliegen en te studeren voor jouw (theoretisch) rijbewijs! Met een rijbewijs op zak heb je namelijk heel wat meer vrijheid en ben je niet steeds afhankelijk van het openbaar vervoer. Wanneer je je rijbewijs gaat halen, kan je ervoor kiezen om je examen met een automatische of een klassieke schakelwagen te doen. Maar wat is nu het beste en is het verstandig om je rijbewijs met een automatische auto te behalen? 

Gemakkelijker te leren

Omdat er geen koppelingspedaal is en je niet hoeft te schakelen, kan het rijden met een automatische auto eenvoudiger zijn voor beginners en minder stressvol zijn tijdens rijlessen. Zeker als je nog nooit met de auto hebt gereden is het in het begin gemakkelijker om met een automatische auto te leren rijden dan met een klassieke schakelwagen. Ben je aan het leren autorijden met een rijschool? Dan kan je met je instructeur overleggen of je liever in een automatische wagen of een klassieke schakelwagen leert autorijden. 

Minder vermoeiend

Omdat je niet continu hoeft te schakelen, kan het rijden in een automatische auto minder vermoeiend zijn, vooral tijdens files of druk verkeer. Bovendien ben je, wanneer je net met de auto leert rijden, vaak nog erg gefocust op het autorijden zelf én met het verkeer. Ook in dat geval is rijden met een automatische wagen minder vermoeiend. Volg je lessen bij een rijschool in Antwerpen en moet je door de drukke stad rijden? Dan leer je alvast met die drukte om te gaan en zal je je later zelfverzekerder voelen in het verkeer.

Soepele rijervaring

Automatische auto’s schakelen soepeler dan handgeschakelde auto’s, waardoor de rijervaring vaak aangenamer is. Wanneer je net leert autorijden kan het vaak gebeuren dat je nog schokt wanneer je de auto wil remmen. Dat gaat met automatische wagens vaak een pak vlotter. 

Beperkte controle

In een automatische auto heb je minder controle over de versnellingsbak dan in een handgeschakelde auto, wat vooral merkbaar kan zijn bij het rijden op heuvels of bergachtige gebieden.

Enkel rijden met een automatische wagen 

Wanneer je ervoor kiest om te leren rijden met een auto met een automatische transmissie en niet met een handgeschakeld exemplaar, dan zal dit ook zo op jouw rijbewijs vermeld worden en zal je enkel met een automatische auto mogen rijden. Andersom geldt dat niet zo. Wie dus zijn rijbewijs behaalt met een klassieke schakelwagen mag daarna zowel met een handgeschakelde wagen als een automatische wagen de baan op. 

Uiteindelijk hangt de keuze om je rijbewijs te halen in een auto met automatische transmissie af van je persoonlijke omstandigheden en voorkeuren. Als je bijvoorbeeld van plan bent om voornamelijk in druk stadsverkeer te rijden en de extra kosten voor een automatische auto geen probleem zijn, kan het halen van je rijbewijs in een automatische auto een goede keuze zijn. Als je echter meer controle wilt hebben over de versnellingsbak en de extra kosten van een automatische auto niet wilt betalen, kan het halen van je rijbewijs in een handgeschakelde auto beter passen.

 

0 0 Stemmen
Artikelbeoordeling
Subscribe
Notify of
0 Reacties
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
0
Reageren op dit artikel? Dat kan.x
()
x