AutoElektrischToekomst

Met Izera wil ook Polen een eigen e-wagen.

In Polens is EMP (ElectroMobilityPoland) volop bezig met de ontwikkeling van een nieuwe elektrische wagen die betaalbaar moet zijn voor een gemiddelde Pool en waarmee het bedrijf de merkt van de elektrische wagen wil betreden. Samen met de ingenieurs van het Duitse EDAG en het Italiaanse Torino design werd de conceptwagen Izera ontwikkeld. Als alles volgens plan verloopt kan je vanaf 2023 twee modellen van deze wagen op de markt verwachten. Een SUV en een hatchback.

Specificaties

Ook op vlak van (verwachte) specificaties situeert de wagen zich in het segment van de goedkopere elektrische wagens. Een acceleratie naar 100 km/u mag je verwachten in 8 seconden en met een goed gevulde batterij rij je maximaal 400 kilometer ver.

Investering 1 van 1 miljard.

Om het project dat zo een 3.500 banen kan opleveren tot een goed einde te brengen is een investering van minstens 1 miljard euro nodig vertelt CEO Piotr Zaremba. De Poolse overheid ondersteunt het project fors via de 4 staatsenergie bedrijven PGE Polska Grupa Energetyczna, Energa, Enea en Tauron Polska Energia die samen de meerderheid van de aandelen hebben.

Belangrijke sector

Met Izera wil ook Polen een eigen e-wagen.De auto-industrie is met 470.000 rechtsreeks en onrechtstreeks betrokken banen de 2de belangrijkste sector van Polen. Hiermee zijn ze goed voor ongeveer 7% van het Poolse BBP. Toch is 70% van de productie voor de export en voornamelijk voor grote buitenlandse merken. Vandaar dat de Poolse overheid, net als veel andere regeringen, het belangrijk vindt om de Poolse auto-industrie sterker te verankeren.

Bron: Innovation Origins

0 0 Stemmen
Artikelbeoordeling
Subscribe
Notify of
0 Reacties
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
0
Reageren op dit artikel? Dat kan.x
()
x