Auto

Over laadplaatsrovers, laadpaalklevers en laadpaalmollen.

Ik-rij-elektrische lanceerde een goede maand geleden reeds een bewustmakingscampagne tegen de laadplaatsrovers. Mensen die geen voertuig hebben dat moet opladen maar toch gebruik maken van de laadplaatsen voor elektrische voertuigen. Laadplaatsrovers zijn echter niet de enige die problemen veroorzaken voor bestuurders van elektrische voertuigen die dringend wat elektriciteit willen tanken.

ik parkeer toch ook niet aan jouw benzinepompLaadpaalklevers

We spreken van een laadpaalklever als we het hebben over een elektrische wagen die volledig is opgeladen maar toch de plaats bezet blijft houden. Volgens het energiebedrijf Nuon zou er slecht in 20% van de tijd dat een elektrische of hybride wagen aan een laadpaal hangt sprake zijn van effectief opladen.

Nochtans zijn er heel wat mogelijkheden om dit op te lossen. Heel wat gebruikers werken immers via een app die je verwittigd als de wagen is opgeladen. Om dit op te vangen zijn er meer en meer prijsmodellen die werken met een tijdstarief dat van start gaat eens de wagen is volgeladen. In dat geval is het dus niet meer gratis om op die plaats te blijven staan.

Laadpaalmollen

Naast de laadplaatsrover en de laadpaalklever bestaat er ook een derde categorie, de laadpaalmol. Dat zijn de bestuurders van oplaadbare wagens die denken dat deze parkeerplaatsen voor hen bedoeld zijn, onafhankelijk van het feit of ze al dan niet opladen. Op die manier nemen ze plaatsen in van mensen die wel moeten opladen en ondergraven ze natuurlijke het volledige model. De installateur van de laadpaal, ongeacht of het een bedrijf of een overheid is, heeft deze uiteraard geïnstalleerd met als doel om op termijn uit de kosten te geraken. Als door dergelijke laadpaalmollen of laadplaatsrovers die mogelijke onmogelijk wordt gemaakt heeft investeren in laadpalen helemaal geen zin meer. In Nederland willen de energiebedrijven en de bezitters van elektrische wagen nu reeds dat er boetes worden uitgeschreven voor dergelijke inbreuken. Het lijkt me enkel een kwestie van tijd tot deze vraag ook in België wordt gesteld.

Bron: VRT

0 0 Stemmen
Artikelbeoordeling
Subscribe
Notify of
0 Reacties
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
0
Reageren op dit artikel? Dat kan.x
()
x