AutolaadpaalLaadpas

Volgend jaar 11.000 nieuwe laadpunten in Vlaanderen

9.718 van deze nieuwe laadpalen zijn wat je noemt “semipublieke” laadpalen. Dat zijn laadpunten op bedrijfsterreinen die minstens 10 uur per dag openbaar toegankelijk zijn. Denk hierbij aan laadpalen op de parking van een supermarkt of restaurant. Het kan echter ook gewoon bij een “klassiek” bedrijf zijn. Dankzij een subsidieregeling waarbij 20% van de aanlegkosten voor dergelijke laadpalen werd terugbetaald zien we nu een explosie van het aantal dergelijk punten.

Dankzij de enorme sprong in het aantal laadpalen zal Vlaanderen in 2022 een verdrievoudiging zien van het aantal laadpunten.

Ultrasnelladers

ultrasnelladerOndertussen werd eer ook een openbare aanbesteding afgesloten voor het plaatsen van ultrasnelladers langs de belangrijkste verkeersaders. Bij een dergelijke snellader kan je op 10 minuten 100 km extra rijbereik “bijtanken”. Er werden 68 plaatsen geïdentificeerd war een dergelijke snellader zou moeten komen. Voor 54 van deze plaatsen werd een kandidaat gevonden. Volgend jaar gaat men op zoek naar kandidaten voor de resterende plaatsen. Eens de snelladers allemaal actief zijn zou je om de 25 kilometer op de Vlaamse hoofdassen een dergelijk laadpunt moeten vinden.

35.000 laadpalen in 2025

11.000 is echter ver van voldoende om aan de te verwachten vraag te gaan voldoen. Minister Lydia Peeters (Open VLD) belooft dan ook een stijging van het aantal laadpunten met 30.000 tegen 2025.

80.000 in Nederland

Als we vergelijken met Nederland ligt er nog heel wat werk op de plank. Dat land haalt eind dit jaar reeds 80.000 laadpalen. Minister Peeters geeft dan ook aan dat, indien de markt het nodige heeft, er voldoende middelen zullen worden geïnvesteerd om de plaatsing van de vooropgestelde palen te versnellen.

Voldoende capaciteit om palen te plaatsen?

Volgend jaar 11.000 nieuwe laadpunten in VlaanderenNu de vraag naar nieuwe palen exponentieel begint te stijgen zien we dat de druk bij de installateurs begint te stijgen. Bij de sectorfederatie AVERE vreest men nu reeds dat er in 2022 bottlenecks gaan komen.

 

Bron: De Tijd

Om aan een laadpaal op te laden heb je een laadpas nodig: Ontdek hier een mooi overzicht van alle beschikbare laadpassen.

0 0 Stemmen
Artikelbeoordeling
Subscribe
Notify of
0 Reacties
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
0
Reageren op dit artikel? Dat kan.x
()
x