1 op 3 wagens met nuluitstoot tegen 2030

Het Europees parlement heeft zich erg ambitieus getoond bij het bepalen van de doelstelling rond de uitstoot van het wagenpark. Tegen 2030 moet de uitstoot van het totale wagenpark met 40% verminderd zijn (ten opzichte van 2021). Bovendien moet tegen datzelfde jaar 1 op 3 wagen een nuluitstoot hebben. Tegen 2025 moet de uitstoot al met 20% zijn terug gedrongen.

Met dit besluit legt het parlement de verwachtingen een pak hoger dan het initiële voorstel van de Europese commissie, die onder impuls van de Duitse bondskanselier Merkel de overgang wat geleidelijker wou laten gaan. Volgens het Europese parlement moet het echter een pak sneller gaan. Heel wat Europese steden bannen immers steeds meer de vervuilende diesels en vooruitstrevende landen zoals Denemarken en verbieden nu reeds de verkoop van benzine- en dieselwagen vanaf 2030.

Het parlement vindt het ook belangrijk om de lat voor de bedrijven hoog genoeg te leggen zodat ze competitief blijven in de race met de Chinese auto- en technologie producenten.

Deze stemming van het Europese parlement kan jammer genoeg nog niet als een beslissing worden aanzien. Nu is het aan de landen om een standpunt in te nemen en jammer genoeg is de verdeeldheid daar erg groot. Zowat 15 landen zitten op de ambitieuze lijn van het parlement maar vooral de Oost-Europese landen zien de zaken anders. Belangrijkste struikelblok is echter Duitsland. Merkel is vastbesloten om de Duitse auto-industrie te beschermen tegen wat volgens haar te strenge normen zijn.

Angela Merkel

Er volgt in de komende maanden dus nog heel wat diplomatisch masseerwerk alvorens we van definitieve afspraken kunnen spreken.

Volg ons of like ons.
error

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notify of