Elektrische wagens vervuilen tot 5 keer minder

Je hoort het wel eens zeggen, een elektrische is minstens zo vervuilend als een gewone auto. Want om de energie te produceren voor die elektrische auto heb je gas, steenkool en andere fossiele brandstoffen nodig.

Het klopt dat je zeker niet kan zeggen dat een elektrische auto niet vervuilend is. Maar het klopt niet dat je kan spreken van even vervuilend.

Volgens een studie van de VUB stoot een elektrische wagen, als je naar de volledige levenscyclus kijkt, 3 tot 4 keer minder CO2 uit dan een dieselwagen. In dit model werd rekening gehouden met de manier waarop in België elektriciteit wordt geproduceerd. Als we op een punt komen waarbij al onze energie “groen” is zullen ze 15 keer minder CO2 uitstoten.

Er is echter niet alleen CO2 waar we naar moeten kijken. Elektrische auto’s stoten vier keer minder fijn stof uit en 20 keer minder NOx.

Als we via levenscyclus analyse naar de totale milieu-impact kijken en rekening houden met zowel klimaatsverandering als luchtkwaliteit dan scoren benzine, diesel, LPG en aardgasvoertuigen niet zo verschillend. Bij hybride en zeker plug-in hybride voertuigen zien we een score die tot een factor 2 beter kan zijn en elektrische voertuigen hebben een impact die tot 5 keer kleiner kan zijn dan de conventionele brandstoffen.

Volg ons of like ons.
error

1
Leave a Reply

Please Login to comment
1 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
Christiaan Recent comment authors
  Subscribe  
newest oldest most voted
Notify of
Christiaan
Member
Christiaan

Als men in de studie rekening houdt met de manier waarop de electriciteit wordt geproduceerd , dan moet men ook de uitstoot aan CO2 , etc … in rekening brengen die gegenereerd wordt bij de productie van benzine en diesel , vanaf de ontginning van ruwe olie , het transport ervan en de raffinage. Doet men dat ? Een puur electrische wagen produceert inderdaad wat “grof” fijn stof door de slijtage van de banden , het wegdek en de remvoeringen , maar ook niet meer dan dat. Als het electrisch wagenpark zou “boomen” zal men zelfs geen andere keuze hebben… Read more »