AutoElektrischlaadpaal

Verkoop elektrische wagens boomt in België

Nadat we het gisteren hadden over de eerste daling in de wereldwijde verkoop van elektrische wagens bereikt ons nu het nieuws dat de verkoop in België met 204% gestegen is. In het 2de kwartaal van 2019 werden in België 2.405 volledig elektrische personenwagens ingeschreven. In kwartaal 2 van 2018 was dit 791 auto’s. 3 keer minder dus. In verhouding met de +400.000 elektrische wagens die op wereldschaal in een kwartaal worden verkocht blijft de Belgische markt natuurlijk miniem.

Inschrijvingen elektrische personenwagen in de buurlanden.

Ook ten opzichte van onze buurlanden landen zijn de aantallen in België eerder beperkt.

  • Nederland: 10.144 stuks
  • Frankrijk: 10.455 stuks
  • Duitsland 15.215 stuks
Model 3

De sterke stijging kan enerzijds worden toegewezen aan de toenemende populariteit van elektrische auto’s maar ook de Tesla model 3 heeft een belangrijke impact gehad. In het 2de kwartaal werd immers de gehele leveringsachterstand van Tesla weggewerkt. Iedereen die een Tesla model 3 had besteld in de voorgaande maanden kreeg zijn wagen geleverd.

12 miljoen laadpalen

Een stijging van het aantal elektrische wagens vraagt om een drastische toename van de beschikbare laadpalen. Op dat vlak doet ons land het niet erg goed. Zeker in de steden vind je heel moeilijke beschikbare palen. Bovendien wordt er quasi niet opgetreden tegen zogenaamde laadplaatsrovers die de noodzakelijke plaatsen innemen met een niet elektrische wagen.

Om dit probleem aan te pakken hebben de autokoepel ACEA, de elektriciteitskoepel Eurelectric en de groene actiegroep Transport and Environment een statement uitgebracht waarin ze Europa oproepen om het uitbouwen van een slim netwerk van laadpalen tot een prioriteit te maken. Volgens hen moet Europa tegen 2025 beschikken over een netwerk van 12 miljoen laadpalen.

 

Bron: Het Nieuwsblad

0 0 Stemmen
Artikelbeoordeling
Subscribe
Notify of
0 Reacties
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
0
Reageren op dit artikel? Dat kan.x
()
x